Креветкам подарують цілий лиман: Верховна рада дозволила здати в оренду акваторію для вирощування молюсків

Міністерство аграрної політики вирішило здати в оренду один з лиманів Одещини. Там будуть вирощувати молюсків і креветок. Читайте подробиці у матеріалі від "Один Факт".

Український уряд дозволив здавати в оренду один із лиманів в Одеській області. Акваторія цього водоймища буде використовуватись для вирощування креветок та мідій задля продажу. “Один Факт” розповість вам деталі цього нововведення.

В Сухому лимані на Одещині будуть вирощувати креветок та мідій
В Сухому лимані на Одещині будуть вирощувати креветок та мідій

Міністерство аграрної політики України повідомило про нововведення, яке відкриє нове джерело прибутку та створить робочі місця. Кабінет міністрів нашої держави видав дозвіл на орендування Сухого лиману на Одещині. В його акваторії орендатори зможуть вирощувати молюсків (мідій) і креветок для подальшого продажу.

Акваторія Сухого лиману буде використовуватися для вирощування морепродуктів
Акваторія Сухого лиману буде використовуватися для вирощування морепродуктів

На минулому засіданні український уряд схвалив розпорядження No 60-р, яке стосується проведення аукціону з продажу прав на укладення договору користування на умовах оренди водоймища на Одещині, а саме – Сухого лиману задля реалізації цілей морської аквакультури.

В Сухому лимані Одеської області будуть вирощувати мідії
В Сухому лимані Одеської області будуть вирощувати міді

Представники міністерства також зазначили, що такий випадок ухвалення дозволу на оренду акваторії лиману стався вперше в українській історії. Частина акваторії, яку здають орендаторам, слугуватиме свого роду базою для розвитку марикультури. Особливість цієї ділянки в Сухому лимані в тому, що вона має вільний водообмін із Чорним морем. Крім того, вода в ній достатньо солона для того, щоб там можливо було вирощувати мідії та різні види креветок тощо.

Марикультура широко застосовується у більшій частині прибережних країн. Її використовують в Болгарії, Іспанії, Норвегії та Румунії. Безсумнівним лідером по вирощуванню продукції морської аквакультури серед усіх держав, що розташовані поряд з Чорним морем та у Середземномор’ї, є Туреччина.

Сухий лиман на Одещині здадуть в оренду задля вирощування мідій з креветками
Сухий лиман на Одещині здадуть в оренду задля вирощування мідій з креветками

Трохи раніше влада України повідомляла про запуск експериментального проекту із розвитку марикультури в державі. Він буде працювати протягом двох років. Представники уряду наголосили, що в Україні є великий потенціал для розвитку національної марикультури.

Розвиток цієї галузі дозволить постачати на внутрішній ринок країни цінні харчові морепродукти, вартість яких буде доступною для всіх без виключення громадян. Крім того, такі нововведення підвищать занятість населення, допоможуть створити нові робочі місця. Це, в свою чергу, забезпечить ефективний розвиток середнього та малого бізнесу.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?