Письменниця Оксана Забужко потрапила до журі 74-го кінофестивалю “Берлінале”: 5 творчих досягнень українки

Письменниця з України Оксана Забужко увійшла до складу журі фестивалю "Берлінале". Чим відома пані Оксана і хто поряд з нею в групі суддів конкурсу. Читайте подробиці в матеріалі від "Одного Факту".

Українська письменниця Оксана Забужко стала членкинею журі міжнародного німецького фестивалю “Берлінале”. За всю історію цього кінофестивалю це — другий випадок, коли до журі включено представника від України. В 2005 році членом журі “Берлінале” став український письменник Андрій Курков.

Українська письменниця Оксана Забужко увійшла до складу 74-го міжнародного кінофестивалю Берлінале
Українська письменниця Оксана Забужко увійшла до складу 74-го міжнародного кінофестивалю Берлінале

Новина про включення Оксани Забужко до складу журі “Берлінале” з’явилась на офіційному сайті міжнародного кінофестивалю. Представники цього сайту надали досьє на українську членкиню журі. В ньому зазначено, що пані Оксана за всю свою творчу кар’єру встигла написати понад 20 різноманітних книжок в жанрі поезії, нон-фікшну, публіцистики та прози.

Окрім письменницької діяльності Оксана Забужко працювала викладачем в декількох американських університетах (Пенсильванія, Гарвард, Пітсбург). В Україні письменниця також стала володаркою багатьох нагород, а ще — французького ордену Почесного легіону і премії “Книга року-2022” за свій твір “Найдовша подорож”, сюжет якої присвячений історичним передумовам сучасної війни між Україною та росією.

Слід зазначити, що Оксана Забужко – не єдина членкиня журі на цьогорічному кінофестивалі “Берлінале”. Разом із нею давати оцінку фільмам-претендентам на нагороду “Золотий ведмідь” та інших регалій, а також — визначати переможців міжнародного конкурсу будуть ще 5 поважних людей із різних країн світу.

В цьому списку є режисери і голлівудські зірки: голова журі, продюсерка та письменниця Люпіта Ніонго, американський актор Брейді Корбет та іспанський режисер Альберт Серра.

Твори Оксани Стефанівни Забужко перекладались для публікацій в інших країнах світу, а також були адаптовані для постановки в українських театрах.

Роман Музей покинутих секретів - один із найвизначніших творів Оксани Стефанівни Забужко
Роман Музей покинутих секретів – один із найвизначніших творів Оксани Стефанівни Забужко

Найвизначнішими роботами письменниці можна назвати роман “Музей покинутих секретів”, за який їй дали центральноєвропейську премію “Angelus”, а також — книга “Найдовша подорож”.

Нові статті

Схожі статті

Так малосольні огірки завжди готували тільки в Україні! Секретний рецепт бабусі Олени: від серця відриваю

Смачна закуска буде у вас у випадку неочікуваних гостей: як приготувати малосольні хрусткі огріки - всі будуть питати рецепт саме у вас. Справжня насолода.

“Чекали”: Тімур Мірошніченко розповів, як троє його дітей прийняли прийомну сестричку Ангеліну, якій 8 років

Багатодітний батько Тімур Мірошніченко поділився емоціями щодо спілкування із названою донькою Ангеліною. Разом із дружиною Інною ведучий вдочерив дівчинку і познайомив її з іншими дітьми.

Пішли від других половинок заради одне одного: Марічка Падалко розповіла, як закохалася в Єгора Соболєва

Марічка Падалко була вірною своєму чоловіку протягом 15 років, доки не зустріла Єгора Соболєва, якому народила трьох дітей: як познайомилось подружжя?

Найтонші та еластичні млинці виходять на воді: а ви думали – на молоці. Бюджетний рецепт “Сніданок на ранок”

Млинці - це ідеальний сніданок, який зможе приготувати будь-хто та не обов'язково готувати їх на молоці, адже на воді вони виходять ще в 100 разів смачнішими - рецепт.