Масляна 2024: коли починається, скільки триває та що готують на український стіл до Масниці – все про свято

Масниця 2024: коли українці святкують це свято перед Великим постом, які традиції існують на Масляну — "Один Факт" розповість про особливості святкування Масниці нижче у всіх подробицях.

Масляна 2024 — дата святкування цьогоріч припадає на березень місяць. Святкують її за 7 тижнів до Великодня. Оскільки свято воскресіння Іісуса Христа щороку припадає на різні дати, то і Масляна 2024 святкується в різні дати.

Масниця 2024 коли святкувати, які традиції в цього свята, які страви готувати
Масниця 2024 коли святкувати, які традиції в цього свята, які страви готувати

Якщо ви ще не знаєте, коли Масниця 2024 року в Україні – “Один Факт” розповість про це саме зараз. Святкування Масляної у нашій країні проходить протягом цілого тижня. Розпочинається цей тиждень вже в найближчий понеділок, 11 березня. Триватимуть Масляні свята до 17 березня (неділя).

Традиції Масляної 2024 року

За традицією, на Масницю 2024 українці печуть млинці, варять вареники із сиром. До них додають згущене молоко, домашнє вареннячко з яблук, слив, агрусу чи інших ягід або фруктів. Також млинці можна подати до столу зі сметаною.

Масниця 2024: коли святкують, які традиції свята і які страви готують
Масниця 2024: коли святкують, які традиції свята і які страви готують

В давні часи в Україні замість Масниці відзначали свято Колодія або Колодки. Тиждень, протягом якого проходило таке свято – називали Сиропустним. Саме на свято Колодія розпочинались різноманітні гуляння, традиції яких збереглись і донині, перетворившись на Масляні гуляння із спалюванням опудала.

В дні Масниці традиційно прив’язували у давнину колодки до будинків неодружених хлопців. Саме така деталь була тим символом, на який повинні були звертати увагу молоді хлопці та дівчата. Саме після свята Колодія молодь повинна була поміркувати про те, наскільки важлива для кожної людини родина і родинні зв’язки.

Масляна 2024, дата святкування якої 11 березня — це свято-символ. Вона символізує настання весни та тепла, збільшення світла і позитивної енергії.
В тиждень Масляної 2024 господині готують налисники, варенички із молочною, сирною начинкою (сметана, солодкий або ж солоний сир). Також до столу подають інші українські страви: пампушки, гречану кашу, сирники, млинці з гречки.

Саме в дні Масниці 2024 можна їсти жирну, масну їжу — адже наступного за нею тижня розпочинається Великий піст перед Великоднем. На Масляний тиждень люди їдять молочні продукти та яйця.

Масляна 2024: коли свято, які звичаї і традиції, що приготувати
Масляна 2024: коли свято, які звичаї і традиції, що приготувати

Останній день Масляного тижня — Прощенна неділя. Цього дня в давнину було прийнято просити пробачення в рідних, друзів і просто знайомих. Родина цього дня збиралась за великим столом, щоб відсвяткувати Масляну.

Масниця 2024 — це те саме свято, коли палять опудало. У вогонь викидали речі, які більше не приносять людині користі. Також, споглядаючи на вогонь — уявляли, що в ньому згоряють усі проблеми та погані думки.
В Прощенну неділю молоді парубки із дівчатами проводили заручини та одружувались.

Нові статті

Схожі статті

Забудьте все, що знали до цього: чому не можна розбивати яйця ножем або ложкою – безпека понад усе!

Кожна друга господиня робить помилку, коли розбиває яйця ножем або ложкою. Такий спосіб - не зовсім безпечний. Дізнайтесь, чому шеф-кухарі не радять ним користатись.

“Ми розмовляли про це лише 1 раз”: Руслана Лижичко розповіла, чи готова всиновити дитину – своїх ще не має

Переможниця Євробачення-2004 Руслана Лижичко заговорила про всиновлення дитини, так як своєї не має: яке рішення прийняли разом із чоловіком Олександром Ксенофоновим?

Інтрижка на стороні: 5 українських зірок, які часто зраджували своїм коханим – Остапчук, Мозгова та інші

Були у шлюбі з одними, але згодом вибрали собі інших: зірки українського шоу-бізнесу, які були невірними своїм партнерам - Олена Мозгова, Володимир Остапчук та інші.

Пішли від других половинок заради одне одного: Ольга Сумська розповіла, як закохалася у Віталія Борисюка

Ольга Сумська 5 років прожила у шлюбі з першим чоловіком Євгеном, але наступні роки свого життя присвятила Віталію Борисюку: як познайомилось подружжя?