Природне диво: лелеки прилетіли в лютому — що означає ця прикмета і чого чекати українцям в майбутньому

В 2024 році лелеки повернулись до України раніше. Це сталось вперше за останні 50 років. Що це значить і до чого готує така прикмета — розповіли орнітологи. Читайте деталі в матеріалі "Один Факт".

Українські лелеки цього року дуже здивували не тільки звичайних українців, але й професійних орнітологів. Справа в тому, що птахи повернулись із теплих країв занадто рано. В деяких місцевостях бузьків (інша назва лелек) побачили вже 25 лютого. Пік повернення білих лелек прийшовся на 28 лютого. Саме в цей день орнітологами спостерігався найбільш ранній за останні 50 років приліт цих пташок.

Лелеки в 2024 році повернулись занадто рано: в лютому
Лелеки в 2024 році повернулись занадто рано: в лютому

Фахівці зазначили, що жайворонки, качки, шпаки та чайки в лютому вже нікого не дивують. А ось повернення білих лелек із теплих країв в останній зимовий місяць — доволі рідкісне явище. В останній раз воно спостерігалось близько півстоліття тому.

Зазвичай білі лелеки повертаються з півдня після зими тільки в березні. Якщо більш точніше: 19 березня, на Юзефів день. Згідно з народними повір’ями, цей птах приносить на своїх крилах щастя, весну та мир.

Лелека несе на своїх крилах тепло, щастя і мир
Лелека несе на своїх крилах тепло, щастя і мир

Україну не дарма називають лелечим краєм. Виспівана поетами та музикантами родюча українська земля має а своїх територіях безліч ставків, плавнів, заплав, річок та озер. Вся ця природна краса створила ідеальні умови проживання для лелеки.

Частіше за все лелеки будують свої гнізда в селах, де тихо та спокійно. Українське село неможливо уявити без лелечих гніздечок. Одне з таких стало чарівним символом селища Гвіздець, розташованого над Чорнявою рікою неподалік від Коломиї. Саме там, на найвищій споруді цього селища — птахи збудували своє гніздо.

З білим лелекою пов’язано чимало цікавих прикмет. Наприклад, в давній міфології цього птаха пов’язували із стихією вогню та води. В болгарії вважають, що поява лелеки – це до дощу. В Німеччині дивляться, яким прилетів лелека навесні. Якщо птах чистий — то літо буде теплим та сухим. Якщо лелека брудний прилетів – то це до дощового та прохолодного літа.
В Україні вважають, що лелека може принести із собою тепло, а також – забрати його назад. Ранній приліт лелек — до теплого літа. Якщо лелеки тріщать увесь вечір дзьобом — наступного дня буде сонячно.

Ранній приліт білого лелеки - до теплого літа
Ранній приліт білого лелеки – до теплого літа

Якщо лелеки далеко від гнізда не відлітають — то це до негоди. Лелеки стоять на одній нозі — це до похолодання. А ще існує землеробська прикмета, пов’язана із чорногузами. Якщо лелеки лопочуть в гнізді — час саджати цибулю.

Народні легенди кажуть, що лелека приносить щастя, багатство та удачу.

Нові статті

Схожі статті

Забудьте все, що знали до цього: чому не можна розбивати яйця ножем або ложкою – безпека понад усе!

Кожна друга господиня робить помилку, коли розбиває яйця ножем або ложкою. Такий спосіб - не зовсім безпечний. Дізнайтесь, чому шеф-кухарі не радять ним користатись.

“Ми розмовляли про це лише 1 раз”: Руслана Лижичко розповіла, чи готова всиновити дитину – своїх ще не має

Переможниця Євробачення-2004 Руслана Лижичко заговорила про всиновлення дитини, так як своєї не має: яке рішення прийняли разом із чоловіком Олександром Ксенофоновим?

Інтрижка на стороні: 5 українських зірок, які часто зраджували своїм коханим – Остапчук, Мозгова та інші

Були у шлюбі з одними, але згодом вибрали собі інших: зірки українського шоу-бізнесу, які були невірними своїм партнерам - Олена Мозгова, Володимир Остапчук та інші.

Пішли від других половинок заради одне одного: Ольга Сумська розповіла, як закохалася у Віталія Борисюка

Ольга Сумська 5 років прожила у шлюбі з першим чоловіком Євгеном, але наступні роки свого життя присвятила Віталію Борисюку: як познайомилось подружжя?