Коли переводять годинники на літній час 2024: точна дата, куди крутити стрілки та чи востаннє ми це робимо

Перехід на літній час 2024 в Україні відбудеться наприкінці березня. "Один Факт" розповість, коли переводять годинники і в який бік крутити стрілки. Також читайте нижче, навіщо потрібна ця процедура.

Перехід на літній час 2024 треба виконати наприкінці березня. Точна дата, коли переводять годинники: в ніч з 30 на 31 березня. Стрілки годинників треба посунути на 1 годину вперед. Зазначена дата переходу на літній час припадає на неділю. Вихідний день надає українцям більше часу для адаптації до нового часу. Переводять годинники вночі, з 03.00 на 04.00 годину ранку.

Сучасна техніка і гаджети переводяться на літній час автоматично. Тому їх власникам не треба дізнаватись про те, коли переводять годинники. Адже смартфони, планшети та комп’ютери налаштовані таким чином, що контролюють цей процес самостійно.
Вручну переводять на літній час лише застарілі телефони на кнопках та годинники з механічним приводом.

Навіщо переводити годинник на літній час?

Перехід на літній час 2024
Перехід на літній час 2024

Весною українці переводять свої годинники на літній час. Їх стрілки рухають на 1 годину вперед.

Ця процедура виконується задля оптимізації використання світлового дня та економії електричної енергії. Також перехід на літній час в Україні потрібен для синхронізації з іншими країнами світу.

Чи потрібно переводити годинники на літній час в Україні?

Так, в Україні годинники переводять двічі: восени і навесні. Це пов’язано з однією суттєвою причиною: великою відстанню між сходом та заходом. Якщо країна буде жити увесь рік в одному часовому поясі — це призведе до незручностей. Наприклад, перебування в зимовому часі призведе до того, що на сході України сонце буде сходити… о 03.00 ночі, а заходити приблизно о 20.00 вечора. Це занадто рано.

Якщо увесь рік жити в літньому часі, то сонечко на заході України взимку буде сходити лише о 09.00 ранку. Люди будуть добиратись на роботу у пітьмах, що досить незручно.
Відмова від переведення годинників в Україні можлива лише у випадку, якщо будуть запроваджені два різні часові пояси на заході та сході країни.

Вперше країни світу перейшли на літній час 30 квітня 1916 року
Вперше країни світу перейшли на літній час 30 квітня 1916 року

Перехід на літній час вперше був здійснений в 1916 році. Навесні цього року таку практику запровадили Австро-Угорщина та Німеччина. Незабаром їх ідею перехопили й інші країни світу: США, Велика Британія, СРСР.

В сьогоденні багато країн намагаються відмовитись від переведення годинників. Противники цієї практики вважають, що вона вже себе вичерпала і не приносить суттєвої економії електричної енергії.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?