Поетеса Ліна Костенко святкує 94-й день народження: 10 фактів про життя і творчість письменниці

Видатній українській письменниці Ліні Костенко виповнилось сьогодні 94 роки. З нагоди свята "Один Факт" підготував найцікавіші факти з життя та творчості Ліни Василівни, а також — її крилаті фрази.

Українська поетеса Ліна Василівна Костенко 19 березня 2024 відзначає 94 роки з дня народження. “Один Факт” підготував для читачів добірку цікавих фактів про життя і творчість видатної письменниці.

Поетеса Ліна Костенко святкує 94-й день народження
Поетеса Ліна Костенко святкує 94-й день народження

Факт № 1. Ліна Василівна — доволі скромна людина. Попри великі творчі здобутки ця жінка не любить, коли її возвеличують та засипають компліментами.

Факт № 2. Перший вірш Ліни Костенко був опублікований в 1946 році — на сторінках дитячої газети “Зірка”.

Факт № 3. В юні роки Ліна Василівна мріяла стати вчителькою, як і її батьки. Вона почала навчатись в Київському педагогічному інституті, але згодом перевелась до московського літературного інституту. Вже під час навчання поетеса виробила свій власний стиль написання віршів та прози.

Факт № 4. Понад 15 років вірші Ліни Костенко ніде не публікувались і знаходились під забороною. Її твори публікували лише в закордонних виданнях Польщі, Чехословаччини та інших країн.

Факт № 5. З початку 90-х років Ліна Василівна постійно їздила в експедиції до зони відчуження в Чорнобилі. Згодом поетеса перетворила ці поїздки на особливу місію, метою якої став порятунок унікальної культурної спадщини Полісся.

Факт № 6. Влітку 2022 року Ліна Костенко отримала почесну нагороду з рук французького посла в Україні Етьєн де Понсен. Письменниці вручили орден почесного Легіону. Під час вручення Ліна Костенко заявила, що присвячує цю нагороду українським воїнам.

Факт № 7. Ліна Василівна Костенко — це невичерпне творче джерело. Ця жінка не тільки вірші складає, але й крилаті фрази генерує. Ось, наприклад, як вона висловлювалась про Україну:

А ви думали, що Україна так просто. Україна — це супер. Україна — це ексклюзив. По ній пройшли всі катки історії. На ній відпрацьовані всі види випробувань. Вона загартована найвищим гартом. В умовах сучасного світу їй немає ціни

Ось цей вислів теж належить Ліні Василівні

Нації вмирають не від інфаркту — спочатку їм віднімає мову

А ось так письменниця характеризує любов

Любов — це насамперед відповідальність, а потім уже насолода, радість

Факт № 8. Подейкують, що в молоді роки Ліна Костенко крутила роман із поетом Василем Симоненком. Ця любов, за свідченнями іншого поета Миколи Сома — була таємничою. Василь Симоненко дуже любив Ліну Василівну.

Ліні Костенко – 94: цікаві факти з життя української письменниці
Ліні Костенко – 94: цікаві факти з життя української письменниці

Факт № 9. В 1967 році Ліну Костенко номінували на Нобелівську премію з літератури. Вона претендувала на цю нагороду разом із Іваном Драчем і Павлом Тичиною.

Факт № 10. Іменем Ліни Костенко названо малу планету Сонячної системи, що має номер № 290127. Ім’я ЛінаКостенко цій планеті присвоїли в 2015 році.

Нові статті

Схожі статті

Так малосольні огірки завжди готували тільки в Україні! Секретний рецепт бабусі Олени: від серця відриваю

Смачна закуска буде у вас у випадку неочікуваних гостей: як приготувати малосольні хрусткі огріки - всі будуть питати рецепт саме у вас. Справжня насолода.

“Чекали”: Тімур Мірошніченко розповів, як троє його дітей прийняли прийомну сестричку Ангеліну, якій 8 років

Багатодітний батько Тімур Мірошніченко поділився емоціями щодо спілкування із названою донькою Ангеліною. Разом із дружиною Інною ведучий вдочерив дівчинку і познайомив її з іншими дітьми.

Пішли від других половинок заради одне одного: Марічка Падалко розповіла, як закохалася в Єгора Соболєва

Марічка Падалко була вірною своєму чоловіку протягом 15 років, доки не зустріла Єгора Соболєва, якому народила трьох дітей: як познайомилось подружжя?

Найтонші та еластичні млинці виходять на воді: а ви думали – на молоці. Бюджетний рецепт “Сніданок на ранок”

Млинці - це ідеальний сніданок, який зможе приготувати будь-хто та не обов'язково готувати їх на молоці, адже на воді вони виходять ще в 100 разів смачнішими - рецепт.