В Каховське водосховище повертається вода: такого не було вже 65 років – унікальне природне явище

Екологи повідомили, що до Каховського водосховища повернулась вода. Унікальне явище відбуваϵться вперше за 65 років. Де води найбільше і чого очікують фахівці — читайте в матеріалі "Одного факту".

Навесні 2024 року Каховське водосховище почало наповнюватись водою заново. Радісну звістку повідомив еколог Вадим Манюк. На думку фахівця — це позитивний процес, який відбуваться вперше за 65 років.

За словами Вадима Манюка — зараз вже пішов спуск води, яка за зиму назбиралась у верхівʼях Дніпра. Якщо розглянути мапу Великого Лугу із супутникових знімків — то можна побачити, що вода до Каховського водосховища прибува по річищу Дніпра та розливаться, заповнюючи лимани.

Каховське водосховище знов наповнюϵться водою: унікальне природне явище
Каховське водосховище знов наповнюϵться водою: унікальне природне явище

На знімках із супутнику помітно, що річка Дніпро розгалужуться на десятки і навіть сотні проток. Далі ці протоки галузяться ще на менші протоки, утворюючи свого роду кровеносну систему. Малесенькі протоки доходять до усіх куточків колишнього водосховища.
Еколог також звернув увагу на те, що на деяких ділянках Великого Лугу існують лимани. Вони знаходяться в низинних місцевостях і вода в них завжди прибувала навесні. В лиманах вода трималась протягом усього сезону. Зараз, за інформацію від еколога – найбільша частина води зосереджена саме в таких лиманах.

В той же час еколог наголосив, що процеси наповнення Каховського водосховища обумовлені не зовсім природніми причинами. На думку фахівця – вони відбуваються завдяки регуляції гідровузлів електростанції людьми-працівниками ГЕС.

Фахівець із екологічних досліджень також наголосив, що наразі потрібно імітувати приблизно режим, який існував у той час, коли вода надходила у Дніпро навесні, а протягом літнього сезону її рівень поступово знижувався. І вже восени рівень ції води був мінімальним.
Еколог наголосив, що зараз важливо підтримати цю воду хоча б до травня, а потім до процесу наповнення лиманів у Великому Лузі приднаються дощі.

В Каховське водосховище повертається вода: такого не було вже 65 років
В Каховське водосховище повертається вода: такого не було вже 65 років

Також Вадим Манюк зазначив, що вода, яка прийшла до Великого Лугу — ефемерна і нестабільна. На неї не можна розраховувати протягом тривалого часу. Спеціаліст зазначив, що потрібні певні водозабірні споруди, які б працювали від фарватеру Дніпра та мали б необхідний запас води протягом усього року.

Нові статті

Схожі статті

Рідний брат Тіни Кароль одружився з сестрою відомої української актриси: у них народилася донечка (ФОТО)

Тіна Кароль та Ірма Вітовська є родичками, і це все через те, що брат співачки одружений із сестрою акторки - що відомо про подружжя, яке має донечку?

“Увага! Туристи відпочивають”: 10 літніх фото, які піднімуть вам настрій – хто впізнав себе?

Літо – чудова можливість не тільки гарно відпочити біля води та на пляжі. Тепла погода створює простір для креативу і гумористичних світлин для родинного альбому. Дивіться добірку фото з пляжів/

“А ще, я йду”: телеведуча 1+1 Наталія Островська зізналась, що йде з екранів та назвала реальну причину

Ведуча ТСН Наталія Островська приголомшила новиною, що найближчим часом її не буде на екрані та розсекретила причину. Подробиці особистого життя.

“Це був період рагульства”: 42-річна Ольга Фреймут розповіла всю правду про своїх колишніх чоловіків

Аристократиня Ольга Фреймут мала бурхливе життя, але вибрала лише одного чоловіка, якому народила двох дітей: що відомо про екс-чоловіків зірки?