В Каховське водосховище повертається вода: такого не було вже 65 років – унікальне природне явище

Екологи повідомили, що до Каховського водосховища повернулась вода. Унікальне явище відбуваϵться вперше за 65 років. Де води найбільше і чого очікують фахівці — читайте в матеріалі "Одного факту".

Навесні 2024 року Каховське водосховище почало наповнюватись водою заново. Радісну звістку повідомив еколог Вадим Манюк. На думку фахівця — це позитивний процес, який відбуваться вперше за 65 років.

За словами Вадима Манюка — зараз вже пішов спуск води, яка за зиму назбиралась у верхівʼях Дніпра. Якщо розглянути мапу Великого Лугу із супутникових знімків — то можна побачити, що вода до Каховського водосховища прибува по річищу Дніпра та розливаться, заповнюючи лимани.

Каховське водосховище знов наповнюϵться водою: унікальне природне явище
Каховське водосховище знов наповнюϵться водою: унікальне природне явище

На знімках із супутнику помітно, що річка Дніпро розгалужуться на десятки і навіть сотні проток. Далі ці протоки галузяться ще на менші протоки, утворюючи свого роду кровеносну систему. Малесенькі протоки доходять до усіх куточків колишнього водосховища.
Еколог також звернув увагу на те, що на деяких ділянках Великого Лугу існують лимани. Вони знаходяться в низинних місцевостях і вода в них завжди прибувала навесні. В лиманах вода трималась протягом усього сезону. Зараз, за інформацію від еколога – найбільша частина води зосереджена саме в таких лиманах.

В той же час еколог наголосив, що процеси наповнення Каховського водосховища обумовлені не зовсім природніми причинами. На думку фахівця – вони відбуваються завдяки регуляції гідровузлів електростанції людьми-працівниками ГЕС.

Фахівець із екологічних досліджень також наголосив, що наразі потрібно імітувати приблизно режим, який існував у той час, коли вода надходила у Дніпро навесні, а протягом літнього сезону її рівень поступово знижувався. І вже восени рівень ції води був мінімальним.
Еколог наголосив, що зараз важливо підтримати цю воду хоча б до травня, а потім до процесу наповнення лиманів у Великому Лузі приднаються дощі.

В Каховське водосховище повертається вода: такого не було вже 65 років
В Каховське водосховище повертається вода: такого не було вже 65 років

Також Вадим Манюк зазначив, що вода, яка прийшла до Великого Лугу — ефемерна і нестабільна. На неї не можна розраховувати протягом тривалого часу. Спеціаліст зазначив, що потрібні певні водозабірні споруди, які б працювали від фарватеру Дніпра та мали б необхідний запас води протягом усього року.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?