Паспорти-книжечки відійдуть у минуле і стануть раритетом: в Україні планують повністю перейти на ID-картки

В Україні хочуть повністю вилучити паспорти-книжечки. Скільки часу дають на отримання пластикової ID-картки і як буде проходити процедура заміни? Читайте деталі в матеріалі від "Одного факту".

В Україні хочуть повністю вилучити паспорти-книжечки. Коли саме це станеться і в які строки громадянам треба поміняти паперовий документ на пластиковий? Читайте деталі в матеріалі від “Одного Факту”.

Перші ID-картки в Україні запровадили восени 2016 року. Після цього дійсними вважаються обидва різновиди документів: паперовий паспорт зразка 1994 року та пластиковий біометричний документ.

В 2020 році премʼϵр-міністр України Денис Шмигаль зі своϵю командою зареϵстрував у Верховній Раді законопроϵкт, у відповідності із яким Україна в майбутньому повністю відмовиться від паспортів-книжечок зразка 1994 року. Але до сьогодні цей законопроϵкт так і не було розглянуто.

Ще в 2021 році Комітет з питань правової політики України наполягав на тому, що законопроϵкт за номером 3986 необхідно розглянути і прийняти. Народні депутати навіть створили йому альтернативу, яку в подальшому було відхилено.

Паспорти-книжечки в Україні скоро стануть раритетом
Паспорти-книжечки в Україні скоро стануть раритетом

Законопроϵкт про повну заміну паспортів-книжечок пластиковими картками, якщо його все ж затвердять — призведе до того, що українці зможуть отримувати лише паспорти нового зразку (ID-картки). Якщо паперовий документ було отримано громадянином раніше, то він залишиться дійсним до завершення строку його дії.

“Один Факт” нагадуϵ що паспорти-книжечки в Україні треба оновлювати в 25 та 45 років та вклеювати в нього актуальне фото.

Необхідність прийняття нового закону про ID-картки у Верховній Раді пояснили двома причинами. По-перше, паперовий документ легко підробити. І цим можуть скористатись шахраї.

По-друге, останню партію паспортів-книжечок в Україні виготовляли в далекому 2013 році. І зараз, більш ніж через 10 років – чистих бланків такого паспорту майже не залишилось.

Позбавлятись від паспортів старого зразку керманичи країни планували поступово. У разі затвердження законопроекту № 3986 громадяни отримують пластиковий паспорт, в який не потрібно буде вклеювати фото по досягненні певного віку (25 та 45 років). Видавати ID-картки будуть відповідні державні органи.

В україні хочуть повністю перейти на ID-картки
В україні хочуть повністю перейти на ID-картки

Оскільки цей законопроϵкт до ціϵї пори не підтримали – українці можуть користуватись паспортами-книжечками та слідкувати за тим, щоб в них були вчасно оновлені фотографії.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?