З 1 червня в Україні буде діяти новий тариф на світло: подорожчання на 80%, яке торкнеться майже всіх

Оновлений тариф на світло в Україні буде діяти вже з 1 червня 2024 року. Подорожчання вартості електроенергії на 80% торкнеться майже всіх споживачів. Усі деталі "Один Факт" розповість нижче.

Вже 30 травня Кабмін України плануϵ схвалити рішення щодо нової формули оплати послуг за електроенергію. Тариф за споживання зростей на 80%, але ϵ нюанс. За інформаціϵю з джерел уряду — формула оплати, яку планують запровадити, вже діяла раніше. Ось як вона виглядає:

  • За споживання електроенергії в межах 100 кВт: 2.64 грн./кВт;
  • За споживання електроенергії вище 100 кВт: 4.8 грн./кВт.

“Один факт” нагадає читачам, що до першого подорожчання послуг електроенергії аналогічна схема вже діяла. Тоді українці сплачували 1.44 грн. за кожен кВт при споживанні до 100 кВт і 1.68 грн. за кВт — при споживанні електроенергії зверху заявленої норми.

Яка вартість електроенергії буде в Україні з 1 червня 2024 року
Яка вартість електроенергії буде в Україні з 1 червня 2024 року

Тобто, при очікуваному подорожчанні електроенергії з 1 червня тариф для українців залишиться на тому ж рівні: 2.64 грн./кВт. Але за таку ціну громадяни зможуть придбати в постачальника послуги лише 100 кВт електроенергії. Все, що накрутять зверху — доведеться оплачувати по збільшеному на 80% тарифу: 4.8 грн./кВт.

Проєкт цього рішення уряд вже розробив і тепер залишилось його лише затвердити на засіданні.

Якщо рівень споживання електричної енергії в окремому домогосподарстві сягає 300 кВт, то згідно із новими тарифами щомісяця власникам потрібно буде платити 1224 гривні, що на 432 гривні більше за поточний розмір оплати за аналогічні обʼєми споживання, який становить 792 гривні.

Під час підготовки рішення щодо підвищення тарифів на електричну енергію в уряді розглядалися різні варіанти. І в тому числі — зростання вартості електроенергії за 1 кВт до 3.96 гривень.

Український уряд оголосив про нові тарифи на електричну енергію, які діятимуть з 1 червня 2024 року
Український уряд оголосив про нові тарифи на електричну енергію, які діятимуть з 1 червня 2024 року

Зараз в Україні діє мораторій на підвищення вартості деяких видів комунальних послуг, до яких належить опалення, газ і гаряча вода. Але він не торкається світла та холодної води.

Тому 1 червня 2023 року українцям вперше від початку повномасштабного вторгнення підвищили тариф на електроенергію з 1.44-1.68 грн./кВт до 2.64 грн./кВт. Рівно через рік після цього відбувається другий етап підвищення цін на світло. Уряд знов повертає диференційовану схему оплати послуги і дворівневі тарифи.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?