З 1 червня в Україні майже в 2 рази зросла вартість електроенергії: скільки платити українцям за 1 кВт

Український уряд затвердив нові тарифи на електричну енергію з 1 червня. Вже на початку літа українці будуть платити за світло майже в 2 рази більше і незалежно від кількості спожитих кВт.

Наприкінці травня 2024 року в Кабміні жваво обговорювали законопроєкт про підвищення тарифів на електроенергію для побутових споживачів. Нова вартість за спожите світло мала б стати певним компромісом між соціальним захистом населення і потребами енергетичної галузі країни.

Під час обговорення нових тарифів розглядались різні варіанти. В передостанні дні травня стало відомо, що імовірніше за все уряд впровадить так званий “двоповерховий” тариф на світло. Тобто, українцям запропонують схему, яка вже діяла до 1 червня 2023 року і передбачала оплату спожитої електроенергії по 2-м тарифам:

  • До 100 кВт включно: 1.44 грн./кВт;
  • Споживання зверх норми в 100 кВт: 1.68 грн./кВт.

Починаючи з 1 червня минулого, 2023 року уряд впровадив єдиний тариф на світло для усіх побутових споживачів електроенергії на рівні 2.64 грн/кВт. Ця вартість діяла протягом всього року.

Затвердити новий законопроєкт про підвищення вартості світла в Україні Кабмін мав би ще 30 травня. Але рішення так і не було прийнято. Депутати відклали його розгляд, а вже наступного дня, 31 травня — винесли неочікуваний вердикт. Тариф на спожиту електроенергію залишиться єдиним, без диференціації за рівнем споживання. Але вартість його зростає трохи більш, ніж в 1.6 рази.

Згідно з рішенням українського Кабміну, з 1 червня 2024 року українці платитимуть за електричну енергію за наступним тарифом: 4.32 грн/кВт. Ця вартість діятиме протягом всього наступного року — до початку травня 2025 року. Отже, за світло громадяни України тепер платитимуть на 64% більше, аніж раніше.

В Україні з 1 червня 2024 року почав діяти новий тариф на світло
В Україні з 1 червня 2024 року почав діяти новий тариф на світло

Для споживачів, які встановили в оселі двозонний лічильник — зберігаються пільгові тарифи у нічний час. В період з 23 години ночі і до 07 години ранку вони зможуть споживати світло за пільговою вартістю, що на 50% нижча від звичайного тарифу і становить 2.16 грн./кВт.

Окремі тарифи для будинків з електричним опаленням

Український уряд потурбувався про побутових споживачів, які мешкають у будинках з електричним опаленням. Для них впроваджено окремий тариф. Від 1 червня 2024 року вони платитимуть, які раніше, 2.64 грн./кВт за умови споживання 2000 кВт на місяць.

За всю електрику, спожиту вище цієї норми — оплата буде за тарифом 4.32 грн./кВт.

Підвищення тарифів на електоренергію в Україні було вимушеним рішенням. Воно повʼязане із постійними руйнуваннями енергосистеми під час обстрілів та необхідністю відновлення. Інакше країна взагалі може лишитись без енергопостачання.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?