Рука від пам’ятника Наталки-Полтавки в Кропивницькому живе власним життям: двічі таємно зникала й з’являлася

Відтоді, як у Кропивницькому з'явився фонтан із Наталкою-Полтавкою, з пам'ятником стали відбуватися дуже дивні речі. Час від часу бідолашка з коромислом та відрами залишалася без кисті.

У рамках масштабної реконструкції театру корифеїв на вулиці Дворцовій (нині Театральна) у місті Кропивницький неподалік будівлі було зведено невеликий фонтан, біля якого поставили пам’ятник Наталці-Полтавці.

Героїня багатьох театральних вистав тримала на плечах коромисло, а біля неї стояли два відра. Та милувалися містяни красою дівчини недовго. У вересні на День міста відбулося відкриття, а вже у грудні невідомі вандали відбили правицю бідолашній дівчині.

Таємнича історія руки від пам’ятника Наталці-Полтавці

Відеокамери з театру поганенько охоплювали місце фонтану, тому розгледіти негідників було неможливо. Буквально за 50 м від Наталки-Полтавки розташований відділок поліції, але й це не врятувало скульптуру від наруги.

Ще через якийсь час не стало відер та частини коромисла. Довелося забирати витвір Григорія Савченка на реставрацію. На своє місце Наталка повернулася лише у серпні 2015-го. А вже за рік позбулася лівиці. Отак і стояла довгий час з ґанджем.

Таємнича історія руки від пам’ятника Наталці-Полтавці

Врешті до справи взялися Олексій Чорний та Анастасія Шарова. Витративши 2500 гривень, 3 місяці підготовки та цілу добу роботи 3D-принтера, вони виготовили деталь, якої бракувало пам’ятнику.

На День міста 2018-го люди побачили Наталку-Полтавку, на плечі якої було накинуто червону хустку. Під нею була нова рука дівчини, але якась неохайна ще й з нафарбованими нігтями. Скульптор-автор назвав це не “рятуванням пам’ятника, а спотворенням”.

До речі, бездумна реставрація приміщення історичної будівлі театру та його перебудова призвели до того, що найвидатніший в Україні театр корифеїв було вилучено з-поміж пам’яток ЮНЕСКО.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?