Слідом за світлом подорожчає і хліб: на скільки зросте вартість продукту і від чого це залежить – 3 причини

Вартість хлібу в Україні невдовзі суттєво зросте. На скільки підвищиться ціна та чи зміняться смакові властивості продукту? Про це розповів Президент всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко.

Президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко спрогнозував ціни на хліб на найближче майбутнє. Вже протягом наступних місяців ціна одного із головних продуктів збільшиться на 30%.

І це — не тільки через зростання вартості електроенергії, адже без неї жоден хлібчик не спечеш. Є ще два фактори, через які відбудеться суттєве подорожчання хлібу. І це — мобілізація та нестача зерна для виробництва борошна.

Вартість хлібу в Україні зросте на 30% протягом найближчих тижнів
Вартість хлібу в Україні зросте на 30% протягом найближчих тижнів

Юрій Дученко зауважив, що більшість підприємств, які виготовляють хліб — належать до критичної інфраструктури. Однак періодичні вимкнення світла навіть їх не оминають стороною. Так само, як і підвищення вартості електроенергії.

Деякі з хлібопекарських компаній переходять на випадок відключень світла на електрогенератори. Це, в свою чергу – впливає на стабільність роботи й формування вартості готового хлібу.

І хоча хлібна галузь споживає енергії небагато під час виробництва — статті розходів збільшуються через те, що відключення світла поза графіком стають причиною появи браку. А ще — виходу з ладу робочого обладнання.

На думку Юрія Дученка – впроваджені графіки відключень світла переривають технологічний цикл виробництва та для таких підприємств взагалі не підходять.

На вартість хліба впливає і ситуація в українській енергетичній системі. Якщо собівартість приготування хліба за простим рецептом містить в собі трати на електрику на рівні 50 копійок, то за обслуговування генератора доводиться платити вже 1.50 гривень – за випікання однієї одиниці хліба.

Ще одна проблема, з якою зараз стикається хлібна галузь — це бронювання. Через відсутність людей деяким підприємствам доводиться змінювати обсяги виробництва та роботи і скорочувати асортимент.

Додає клопоту і відсутність зерна 2-го та 3-го класу. Юрій Дученко повідомив, що на сьогоднішній день борошномели вже не можуть віднайти необхідний клас зерна, аби сформувати помольні партії. Тому вартість борошна зросла вже сьогодні на 25-30%. Це також вплине на ціну готового хлібу.

В підсумку, якщо врахувати усі проблеми, що існують в хлібопекарській галузі – передумови для подорожчання хліба на 10% створені вже зараз. В наступні місяці ціни на продукт, імовірно, можуть злетіти ще на 20%.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?