Слідом за світлом подорожчає і хліб: на скільки зросте вартість продукту і від чого це залежить – 3 причини

Вартість хлібу в Україні невдовзі суттєво зросте. На скільки підвищиться ціна та чи зміняться смакові властивості продукту? Про це розповів Президент всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко.

Президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко спрогнозував ціни на хліб на найближче майбутнє. Вже протягом наступних місяців ціна одного із головних продуктів збільшиться на 30%.

І це — не тільки через зростання вартості електроенергії, адже без неї жоден хлібчик не спечеш. Є ще два фактори, через які відбудеться суттєве подорожчання хлібу. І це — мобілізація та нестача зерна для виробництва борошна.

Вартість хлібу в Україні зросте на 30% протягом найближчих тижнів
Вартість хлібу в Україні зросте на 30% протягом найближчих тижнів

Юрій Дученко зауважив, що більшість підприємств, які виготовляють хліб — належать до критичної інфраструктури. Однак періодичні вимкнення світла навіть їх не оминають стороною. Так само, як і підвищення вартості електроенергії.

Деякі з хлібопекарських компаній переходять на випадок відключень світла на електрогенератори. Це, в свою чергу – впливає на стабільність роботи й формування вартості готового хлібу.

І хоча хлібна галузь споживає енергії небагато під час виробництва — статті розходів збільшуються через те, що відключення світла поза графіком стають причиною появи браку. А ще — виходу з ладу робочого обладнання.

На думку Юрія Дученка – впроваджені графіки відключень світла переривають технологічний цикл виробництва та для таких підприємств взагалі не підходять.

На вартість хліба впливає і ситуація в українській енергетичній системі. Якщо собівартість приготування хліба за простим рецептом містить в собі трати на електрику на рівні 50 копійок, то за обслуговування генератора доводиться платити вже 1.50 гривень – за випікання однієї одиниці хліба.

Ще одна проблема, з якою зараз стикається хлібна галузь — це бронювання. Через відсутність людей деяким підприємствам доводиться змінювати обсяги виробництва та роботи і скорочувати асортимент.

Додає клопоту і відсутність зерна 2-го та 3-го класу. Юрій Дученко повідомив, що на сьогоднішній день борошномели вже не можуть віднайти необхідний клас зерна, аби сформувати помольні партії. Тому вартість борошна зросла вже сьогодні на 25-30%. Це також вплине на ціну готового хлібу.

В підсумку, якщо врахувати усі проблеми, що існують в хлібопекарській галузі – передумови для подорожчання хліба на 10% створені вже зараз. В наступні місяці ціни на продукт, імовірно, можуть злетіти ще на 20%.

Нові статті

Схожі статті

“Я була залежна від нього”: 35-річна Ксенія Мішина розповіла, якими були її стосунки з першим чоловіком

Ксенія Мішина має сина Платона, якого народила від свого першого коханого, але стосунки були не тривалими та вони розійшлись. Що відомо про першого чоловіка акторки?

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?

Дивна блузка, беретик і яскравий макіяж: Андрій Данилко показав, як змінювався образ Вєрки Сердючки з 90-тих

Вєрка Сердючка здобула шалену популярність завдяки своєму комічному образу, який одразу підкорив публіку, але що змінились з часів 90-тих років?

“Напевно, настав час”: Олена Віницька зізналась, що розлучалась з чоловіком аж на 2 роки і назвала причину

Екс-учасниця жіночого тріо Олена Вінницька вперше зізналась, що мала з чоловіком Сергієм Большим кризу та розлучалась на два роки - що сталося між подружжям?