Таксисти, касири і не тільки: названо 7 професій, які найближчим часом людству більше не знадобляться

Сучасні технології і штучний інтелект розвиваються стрімкими темпами. Науковці прогнозують, що через кілька років деякі професії повністю зникнуть з ринку. "Один Факт" розповість про них.

Штучний інтелект розвивається зараз настільки стрімкими темпами, що через кілька років, цілком імовірно — зможе витіснити людей з цілого ряду професій. В яких спеціальностях фахівці найближчими роками не знадобляться? “Один Факт” розповість подробиці.

Професія № 1: Таксист

Професія таксиста через кілька років може зникнути
Професія таксиста через кілька років може зникнути

Автівки, що працюють з автопілотом, можуть вже за кілька років позбавити таксистів роботи. Такий різновид транспорту, цілком можливо — може здійснити революцію в транспортній галузі. Зараз компанії, які займаються пасажирськими перевезеннями — активно інвестують гроші в технології, які в майбутньому зможуть повністю замінити таксистів.

Професія № 2: Туристичний агент

Зараз у соціальних мережах активно розповсюджуються та розвиваються платформи онлайн-бронювання. Чат-боти в туристичних агентствах роблять діяльність туристичних агентів менш важливою.

Тепер усі мандрівники, які планують яскраву відпустку – зможуть легко забронювати рейс, путівку або готель без посередників. Доступні та зручні цифрові інструменти максимально знизили залежність клієнтів від традиційних туристичних агентів.

Професія № 3: Касири

Касири — ще одна професія, яка найближчими роками може зникнути. В магазинах роздрібної торгівлі дедалі більше розповсюджуються автоматизовані платіжні інструменти та системи самообслуговування.

Роль касира, яка раніше була важливою – поступово відходить у минуле. Сучасні технології економлять гроші підприємств, а ще — роблять обслуговування покупців більш зручним.

Професія № 4: Оператори банків

Активний розвиток онлайн-банкінгів та мобільних застосунків скорочує потребу клієнтів в традиційному обслуговуванні у філіалах банків.

Кожен клієнт легко та просто може керувати власними рахунками, використовуючи мобільний банкінг. Багато фінансових операцій також можна здійснювати віддалено і не виходячи з будинку.

По мірі того, як банки інвестуватимуть у цифрову інфраструктуру — попит на послуги операціоністів банків знижуватиметься.

Професія № 5: Працівники складів

На сучасних складах дедалі частіше використовують роботів із сучасними датчиками та штучним інтелектом. Роботи можуть сортувати товари, складати замовлення і керувати складськими запасами.

Роботи на складах підвищують ефективність роботи та мінімізують необхідність задіяння традиційних співробітників складу.

Професія № 6: Майстри з ремонту годинників

Майстри з ремонту годинників найближчими роками можуть залишитись без роботи
Майстри з ремонту годинників найближчими роками можуть залишитись без роботи

Попит на традиційний ремонт наручних годинників стрімко знижується. Зараз чимала кількість людей користуються сучасними електронними гаджетами: смарт-годинниками та довговічними цифровими годинниками. Ці прилади мають високу міцність, функціональність і не потребують частого ремонту.

Оскільки смарт-годинники зараз доволі поширені – то багато користувачів у випадку поломки надають перевагу не ремонту, а повноцінній заміні.

Професія № 7: Коректори

Цифрові інструменти для корекції тексту стають дедалі досконалішими. Програми-роботи можуть виявляти граматичні помилки, поліпшувати структуру речень, підвищувати якість текстового матеріалу.

Професія коректора найближчими роками може зникнути
Професія коректора найближчими роками може зникнути

Компанії та підприємства частіше покладаються на автоматизовані рішення для підвищення якості текстів. Тому існує імовірність, що через кілька років потреба в традиційних коректорах буде знижуватися.

Деякі прогнози наголошують, що чимало популярних професій можуть зникнути вже у 2030 роках. Серед них і ті, що зазначені вище.

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.