Графіки відключення світла по-новому: що зміниться з 24 червня і по скільки годин не буде електроенергії

З 24 червня 2024 року український уряд запланував змінити принцип організації відключень світла під час дефіциту електроенергії. Чого чекати українцям - "Один Факт" розповість.

Заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук розповіла про те, що зараз компанія-енергопостачальник займається тестуванням нової системи відключень електроенергії. В подальшому цю систему планують вдосконалити.

Перші тести було проведено 8 червня — у суботу. Представниця з Укренерго повідомила, що у вихідний день навантаження на енергетичну систему країни зменшується. І тому в ці дні можна виконувати будь-які зміни в системі енергопостачання без великих ризиків збоїв.

Головна мета змін в енергосистемі — зробити так, щоб відключення світла у всіх регіонах України були б максимально однаковими. Нова система буде мати принципову відмінність від тої, що діяла раніше. До цього моменту Укренерго повідомляло областям країни ліміти споживання електричної енергії на добу. У відповідності з новою системою тепер будуть доводити обсяги електроенергії для відключень.

Іншими словами — раніше для кожної окремої області України визначали обсяги електричної енергії, які вона могла б отримати на добу. Потім керівництво областей на місцях вже визначало, кого та на скільки відключати від енергопостачання. До цих лімітів споживання були включені й обʼєкти критичної інфраструктури, яким ніколи не обмежували подачу електроенергії.

З 24 червня в Україні впровадять нову систему стабілізаційних відключень світла
З 24 червня в Україні впровадять нову систему стабілізаційних відключень світла

Типовий приклад. В певний час в енергосистемі України очікують дефіцит 2 ГВт електричної енергії. Загальний обсяг ділять на усі області у відповідності до їх стандартного споживання (цю норму вже розраховано заздалегідь).

Врешті решт, кожна область отримувала свої, персональні обсяги відключень. Але проблема у тому, що критичне споживання електричної енергії в тій чи іншій області може бути різним. Наприклад, в одній області це може бути 1.2 ГВт, а в іншій — лише 400 МВт. Тобто, в першій з областей на розподіл іншим споживачам залишається набагато менше електроенергії, аніж в другій. Тому й виходить, що час відключень світла у побутових споживачів збільшується.

Новий принцип відключення електроенергії та його особливості

Побутові споживачі у всіх областях України будуть поділені на 6 черг – відповідно до нових правил. Усі черги будуть мати однакові ліміти споживання світла. “Укренерго” буде володіти інформацією про обсяг споживання електроенергії в кожній черзі та області.

Якщо в “Укренерго” виникне потреба обмежити споживання електроенергії — фахівці компанії визначатимуть, скільки саме черг, в який час та в яких областях потрібно обмежити в енергоспоживанні. Наприклад, компанія може надати вказівку – вимкнути світло споживачам другої категорії у всіх областях (або ж окремих регіонах України).

За умови спрацювання механізму обсяг споживання скоротиться на потрібний обсяг. Якщо ж виникне ситуація, коли обсяг споживання знизився не на очікувані 200 МВт, а на 180 МВт — то це буде означати, що в якійсь з областей відбулись маніпуляції із чергами. І тоді Укренерго застосовуватиме аварійні вимкнення світла в регіонах.

В Укренерго впровадять нову систему відключень світла
В Укренерго впровадять нову систему відключень світла

Головний очікуваний результат нового механізму — зробити частоту стабілізаційних відключень рівною для абонентів по всій території країни. В “Укренерго” пообіцяли проаналізувати перший тиждень роботи нової системи і дати оцінку її ефективності.

Нові статті

Схожі статті

Були і зради, і розлучення: заплутана історія кохання Юрія Нікітіна та Горбачової – дали одне одному шанс

Юрій Нікітін і Ольга Горбачова давали одне одному шанс кілька разів та все ж таки любов перемогла і попри тривалу паузу, вони знову зійшлись - як починався їхній роман?

“Став банкрутом”: відомий блогер розкрив всі карти щодо фінансів 51-річного Олега Винника – весь в боргах

Тепер стало зрозуміло, чому Олег Винник вирішив повернутись на музичну сцену - відомий блогер приголомшив новиною, що у співака немає на що жити.

3 дівчинки, 3 хлопчика: зіркові мами, у яких народжуються діти однієї статі – Осадча, Ребрик, Решетнік

В українському шоу-бізнесі є зіркові батьки, в яких народжуються діти однієї статі. Розповідаємо, в кого із знаменитих українців вдома – одні принцеси, а хто виховує одних козаків.

Зради та нерозділене кохання: Макс Барських назвав реальну причину, чому не має стосунків – “Є складнощі”

Макс Барських наразі є холостяком, але відомо, що співак мав не одні стосунки, але також неодноразово до нього проявляли невірність - музикант зізнався, з якими складнощами він зіштовхується.