10 мудрих цитат Ірини Фаріон про мову і життя, якими вона запам’яталася в українському суспільстві

Сьогодні о 19.00 в одномі з храмів Львова розпочався Парастас за мовознавицею Іриною Фаріон. "Один Факт" пропонує пригадати, якими висловами запамʼяталась ця жінка?

Надвечір пʼятниці, 19 липня 2024 року зі Львова надійшли тривожні новини. Невідомий зчинив замах на жінку і втік з місця злочину. Трохи згодом стало відомо імʼя постраждалої. Це була 60-річна українська мовознавиця Ірина Фаріон.

Які вислови Ірини Фаріон стали крилатими
Які вислови Ірини Фаріон стали крилатими

Особа жінки українцями сприймалась неоднозначно. Хтось любив її за чітку громадянську позицію та любов до української мови. Інші – недолюблювали пані Ірину з цієї ж причини.

Сьогодні, 21 липня, о 19.00 вечора у львівському храмі на вулиці Театральній розпочався Парастас за новопреставленою Іриною Фаріон. Богослужіння в храмі триватиме до 22 години вечора. Вже наступного дня, в понеділок – Ірину Фаріон поховають на Личаківському кладовищі.

Донька жінки, Софія Семчишин, вже пообіцяла продовжити справу мами та зробити все, аби втілити її ідею в життя.

В памʼять про справжню патріотку Ірину Фаріон “Один Факт” зібрав 10 мудрих висловів, які їй належали.

10 висловів Ірини Фаріон, які стали крилатими
10 висловів Ірини Фаріон, які стали крилатими

Вислів № 1. Влада, що не здатна захистити державної мови, ніколи не захистить державних територій

Вислів № 2. Орлиці не сповідаються перед гієнами. Цей вислів мовознавиця сказала під час спілкування із журналісткою українського каналу. Коли репортерка спиталася, чи насправді пані Ірина мала членство в комуністичній партії – політикиня засміялася та вимовила фразу, яка стала крилатою.

Вислів № 3. Говорити українською – це означає панувати

Вислів № 4. Любов – це те, до чого треба докладати зусиль. У нас люди думають, що воно тобі з неба падає і все. Є культура кохання. Борщ ти звариш тоді, коли є полумʼя.

Вислів № 5. Треба знати: у кого душа вишита, а хто сховав відсутність душі за вишиванкою

Вислів № 6. В основі націоналізму як ідеології лежать природні цінності, захист своєї землі

Вислів № 7. Я – тимчасова, але ідея, яку я сповідую – вічна

Вислів № 8. Маша – форма не наша. Цю фразу Ірина Фаріон вимовила ще в 2010 році – під час відвідування одного з дитячих садочків Львова. Філологиня розповідала дітям про національну ідентичність та закликала: ніколи не називати українську Марічку “Машею”, а Петрика – “Петєю”.

Вислів № 9. Я не річ – я маю крила! Вислів зʼявився у 2013 році, коли Ірина Фаріон розповідала про свій побут та власні візити до салонів краси. На думку мовознавиці – жінка завжди має бути красиво вбрана та одягнена. Та в той же час з одягу не варто робити культу, бо люди – це не речі.

Вислів № 10. Мова – це скеля, на якій стоїть велика українська споруда.

Нові статті

Схожі статті

Космічний камінь пролетів крізь атмосферу: падіння астероїда на Філіппінах вдалось засняти (Фото, Відео)

В середу, 4 вересня, в небі над Філіппінами помітили світ астероїду 2024 RW1. Космічний камінчик стрімголов пролетів крізь атмосферу, осяявши Землю яскравим світлом. Момент потрапив на відео.

Андрій Данилко відкрив секрет своїх стосунків: що то був за поцілунок між тим та заміжньою мамою Сердючки?

Артист Андрій Данилко багато років виступає на сцені в образі Вєрки Сердючки. Про його особисте життя ходять легенди. Зокрема, співаку приписують стосунки із сценічною "мамою", Інною Білоконь.

Сукня під вечір п’ятниці: Настя Каменських “розхристала” душу навстіж, щоб танцювати до ранку (Відео)

Відома співачка Анастасія Каменських показала, в якій сукні запланувала танцювати до ранку. Потап вже оцінив наряд коханої. І готовий відпустити в ньому благовірну на зустріч з подружками.

В діадемі з намиста і білій сукні: 37-річна Настя Приходько пішла під вінець вдруге після 11 років шлюбу

Співачка Анастасія Приходько відзначила особливу дату в родині другим вінчанням. Зірка показала себе із чоловіком Олександром в храмі, посеред ікон і розповіла про нові обітниці перед Богом.