В Україні з’явиться доступне житло в оренду для українців: хто зможе стати учасником соціальної програми

В України хочуть запровадити новий різновид оренди житла – так званої соціальної. Що це за оренда і хто зможе прийняти участь в програмі? "Один Факт" розповість про нову ініціативу детальніше.

Верховна Рада України планує розробити нову житлову політику. Зокрема, влада хоче запустити соціальну оренду. Особливість її у тому, що люди з невеликим рівнем доходу будуть мати чудову можливість орендувати повноцінну квартиру, яка знаходиться у власності місцевих громад.

Ухвалення нового житлового законодавства – актуальна тема, яка наразі є дуже важливою. Адже її реалізація є обовʼязковою умовою участі в міжнародній програмі Ukraine Facility, згідно з якою Україна зможе отримати від ЄС 50 мільярдів євро до 2027 року – на відновлення зруйнованих домівок.

Втім це зовсім не означає, що впровадження нової житлової політики обумовлене лише потребою в отриманні коштів від ЄС.

Проблема доступної оренди житла в Україні і раніше була дуже актуальною, а зараз – загострилась через те, що мільйони українців були змушені покинути свої квартири і наразі не можуть придбати собі нове житло. Доводиться орендувати. Соціальна оренда могла б частково вирішити проблему переселенців.

Уряд запланував змінити ринок оренди нерухомості в Україні
Уряд запланував змінити ринок оренди нерухомості в Україні

Зараз ринок оренди нерухомості в Україні перебуває в тіні. Немає ані чітких правил, які б регулювали цей ринок, ані інструментів для захисту орендаря та орендодавця. Наприклад, орендаря можуть безпідставно виселити з житла або висунути до нього дискримінаційні вимоги. Певні проблеми виникають й в орендодавця, майно якого залишається незахищеним перед недобросовісною поведінкою орендарів.

Нове житлове законодавство має створити ефективні механізми, завдяки яким кожен українець зможе реалізувати своє право на доступне житло.

Влада сподівається, що соціальна оренда житла змінить правила гри на ринку нерухомості. В багатьох державах ЄС (Польща, Угорщина, Німеччина та інші) малозабезпеченим громадянам пропонують соціальне житло в оренду. В тій же Фінляндії половина усього житла, що здають в оренду – соціальне. В Данії на соціальну оренду припадає приблизно 20% житла в оренду. В Україні ж цей показник мінімальний та становить 1.5%.

Взагалі на ринку оренди житла в Україні квартири зараз є одними з найменш доступних. Наразі в нашій країні громадянин на середню зарплатню може собі дозволити оренду лише 1.64 квартири. Для порівняння: в Німеччині на середню заробітну плату можна взяти 4.66 квартир.

Показники по доступності оренди житла в Україні зараз є найгіршими в Європі.

Заплановано, що соціальне житло в оренду в Україні буде складатись із 3-х типів обʼєктів нерухомості:

  • багатоповерхівки, які зараз знаходяться у власності громад (в них частіше за все потрібен гарний ремонт та відновлення);
  • багатоповерхівки, які побудують в майбутньому за рахунок вже сплаченої соціальної оренди;
  • багатоповерхівки, які планують побудувати за рахунок іноземних інвестицій.
В Україні запровадять соціальну оренду нерухомості
В Україні запровадять соціальну оренду нерухомості

До речі, Європейський інвестиційний банк, як міжнародний партнер України — готовий вже зараз надати 200 мільйонів євро інвестицій.

Формування фонду нерухомості для соціальної оренди буде відбуватись шляхом інвентаризації усіх обʼєктів, які знаходяться у власності конкретної громади.

Щодо вартості оренди соціального житла, то вона може бути привʼязана до різних показників. Загалом на неї впливатимуть рівень доходу орендаря, середня ринкова вартість оренди нерухомості, затрати на утримання житла та його характеристики.

Уряд громад буде щорічно проводити контрольні перевірки доходів наймача житла та членів його родини. Будуть враховуватись прибутки родини за минулий рік.

Зараз в Мініфраструктури працюють над розробкою формул, згідно з якими розраховуватиметься вартість оренди нерухомості за двома форматами цін: для довгострокового та короткострокового найму.

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.