Від нього стіни тріщатимуть: в Україні чекають на потужний землетрус у 7,5 балів. Коли і в якому регіоні?

В найближчі роки Україна, імовірно, відчує на собі зміщення тектонічних плит. Фахівці назвали регіон, в якому побільшає сейсмічна активність. "Один Факт" дізнався, якою буде максимальна потужність.

Найближчими роками сейсмологи чекають в Україні на потужний землетрус. Його сила буде в межах 7-7.5 балів, а епіцентром підземних поштовхів має стати сейсмоактивна зона Вранча. Фахівці попереджають, що при такій високій потужності в стінах житлових багатоквартирних будинків виникатимуть тріщини.

Імовірно, очікувана сейсмічна подія, при якій зміщення тектонічних плит призведе до сильних підземних поштовхів – сколихне нашу країну найближчими роками. При цьому майже вся Україна опиниться в епіцентрі потужного землетрусу.

Геофізик Володимир Шляховий спрогнозував, що найближчими роками зросте число землетрусів в Полтавській області. Якщо подивитись на статистику за останні 14 років, то в ній зазначено, що за цей період на Полтавщині сталось 15 землетрусів різного рівня потужності.

Шляховий вважає, що існує декілька факторів, що впливають на сейсмічну активність в цьому регіоні. Зокрема, дослідник заявив, що землетруси в Полтавському регіоні за його власними спостереженнями відбуваються на лінії Перещепине – Карлівка – Зачепилівка. Наразі вчені з Полтавської обсерваторії аналізують імовірні причини, які могли спричинити рух кори землі в цій області.

Найпотужніший землетрус на Полтавщині стався 3 лютого 2015 року неподалік від Гадяча. Його епіцентр був розташований на Сумщині, а потужність за шкалою Ріхтера сейсмологи оцінили в 4.7-4.8 бали.

Сейсмограф Володимир Шляховий у своїй дослідницькій роботі зазначив, що напруження та тиск завжди присутні в товщі земної кори. Але додаткові збурення тут можуть відбуватися за умови впливу різноманітних факторів.

В найближчі кілька років в Україні може статися потужний землетрус
В найближчі кілька років в Україні може статися потужний землетрус

Більша частина землетрусів на Полтавщині відбувалася на глибині 5-11 км. Механізм формування землетрусів однотипний і це значить, що причина їх виникнення – одна й та сама.

Землетруси в сейсмічно активних регіонах України можуть виникати, зокрема, і через вплив нафто-газового видобутку. Незважаючи на те, що глибина свердловин не така велика – виключати їх вплив на сейсмічну активність не можна.

Також вчені звернули увагу на те, що на землях Ірану та Афганістану кількість землетрусів зросла після початку там військових конфліктів. Тобто, фактор війни також може вплинути на кількість та потужність підземних поштовхів.

В найближчі декілька років в Україні може статися землетрус потужністю 7-7,5 бали за шкалою Ріхтера. Науковці очікують його в сейсмоактивній зоні Вранча, яка розташована між східними українськими та південними румунськими Карпатами.

Нові статті

Схожі статті

Елітна квартира в центрі Києва: 50-річний Данилко показав свою квартиру на Хрещатику – не всім так жити

Андрій Данилко веде доволі приватний спосіб життя, але в рамках одного проєкту вирішив показати своє місце, де він спить щодня, зокрема квартиру в центрі столиці.

Непублічний зовсім: зірка 1+1 Іванна Онуфрійчук показала чоловіка-іноземця – переїхала з ним до Швейцарії

Життя Іванни Онуфрійчук кардинально змінилось після появи її чоловіка Алмаза, до якого вона переїхала в Швейцарію - як виглядає обранець телеведучої?

Пішла від чоловіка заради його друга: 34-річна Дорофєєва розповіла історію кохання з Мішею Кацуріним

У житті Наді Дорофєєвої стався неочікуваний поворот подій - співачка пішла до друга колишнього чоловіка Дантеса. Як саме почався роман артистки з Мішею Кацуріним?

Охорона, шлагбаум та безліч відеокамер: 41-річна Катя Осадча показала будинок, в якому живе з Горбуновим

Катерина Осадча та Юрій Горбунов вже протягом кількох років проживають за містом в будинку, де у них по сусідству були Каменських і Потап - як же виглядає двоповерховий палац телеведучих?