Копійок більше не буде: в Україні хочуть назвати металеві монети іншим словом – як в творах Тараса Шевченка

В Нацбанку України запропонували перейменувати копійку. Як по-новому назвуть металеву монету, що знаходиться в обігу і з чим повʼязані ці зміни? "Один Факт" дізнався деталі.

Національний банк України запланував… перейменувати копійку. Зміна загальноприйнятої назви металевої монети, що знаходиться в обігу – обумовлена тим, що “копійка” є символом московської окупації. Яку ж назву хочуть впровадити замість неї?

Представники Нацбанку України хочуть, щоб монетки, які зараз знаходяться в обігу в нашій країні – називалися “шагом”. Це унікальне найменування монети, якого немає ще в жодній лінгвістичній культурі.

Слово “шаг” має давньоукраїнське походження. Колись давно його вже використовували на території України та під час лічби грошей. Це був період із XVI до XVII століть. За часі Української революції 1917-1921 років у грошовий обіг українців були введені грошові знаки під назвою “шаг”. І цей факт був зафіксований на рівні законодавства.

В Нацбанку України хочуть перейменувати копійку на шаг
В Нацбанку України хочуть перейменувати копійку на шаг

До речі назва металевих монет “шаг” широко використовувалась в класичній українській літературі. Зокрема, їх в своїй творчості часто згадують Леся Українка, Тарас Шевченко та багато інших національних письменників.

В Нацбанку України повідомили, що вилучати монети, на яких написано “копійка” — з грошового обігу не планують. Вони перебуватимуть там паралельно з новими металевими монетами – “шагом”.

В Нацбанку хочуть перейменувати копійку
В Нацбанку хочуть перейменувати копійку

Рішення про зміну назви українських монет було прийняте в Нацбанку після ретельного дослідження історії грошового обігу України. В повідомленні закладу йде мова про те, що впровадження назви монет “шаг” дозволить відновити історичну справедливість, відродити національні традиції та посприяє дерусифікації.

Голова НБУ Андрій Пишний наголосив, що наразі – чудовий час для очищення монетарного суверенітету від будь-якої спорідненості з будь-чим московським.

Нові статті

Схожі статті

Зі Златою Огнєвіч не вийшло: куди зник переможець “Холостячки-2” Андрій Задворний – повністю змінив імідж

Андрій Задворний хоч і став переможцем "Холостячки-2", але йому так і не вдалося підкорити до кінця серце Злати Огнєвіч - як змінилось життя чоловіка?

“Від 30 до 50”: Катя Полтавська розсекретила суму аліментів, які Остапчук платить дітям від першого шлюбу

Третя дружина шоумена Вови Остапчука Катя Полтавська розповіла, скільки чоловік платить аліментів на дітей від першого шлюбу. Сума виявилась немаленькою.

“Довіра похитнулася”: 43-річний Притула назвав причину припинення дружби з Фреймут – “У мене є принципи”

Сергій Притула та Ольга Фреймут були улюбленою "парою" українського шоу-бізнесу, адже вони завжди підтримували гарні відносини та фліртували на камеру, але дружба швидко закінчилась - що сталося?

Колишня Потапа Ірина Горова розсекретила професію 26-річної доньки: “Спілкується англійською”

Колишня дружина музиканта Потапа та мама його єдиного сина Андрія Ірина Горова розсекретила, яку професію обрала її старша донька Наталія, якій виповнилося 26 років.