Годинників і прикрас багато не купиш: НБУ обмежив використання карток за кордоном – які ліміти встановили?

Національний банк України встановив обмеження на використання банківських карток за кордоном. Які товари та послуги потрапили під ці обмеження? "Один Факт" розповість подробиці.

НБУ з 10 вересня 2024 року встановить обмеження на використання грошей з карток українських банків за кордоном. Відтепер деякі групи товарів та послуг за кордоном українці зможуть оплатити лише в обмеженій кількості. Зокрема, обмеження торкнуться купівлі дорогоцінних годинників, коштовного каміння та металів (золото, срібло), монет та марок. На такі покупки щомісяця можна буде витратити не більше, ніж 100 тисяч гривень.

Для фінансових розрахунків з шифром торговця 6513, який належить агентам і фахівцям з нерухомості НБУ встановили ліміт на 30 днів на рівні 500 тисяч гривень. Слід зазначити, що операції з цим кодом призначені для сплати комісійних за управління, оплату за проживання та комісій, що повʼязані із виконанням цих операцій.

Як зазначили в повідомленні НБУ, встановлений ліміт відповідає загальному, що був встановлений за кордоном для розрахунку платіжними інструментами українських банків у національній валюті.

Національний український регулятор також видав бізнесу дозвіл на відшкодування купонних платежів за платежі за єврооблігаціями, виплата яких проводилася з 24 лютого 2022 року до 9 липня 2024 року.

Подібні перекази коштів здійснюються лише за рахунок іноземної валюти, яка задіяна в бізнесі. Вона повинна бути зароблена, а не належати до кредитних коштів чи бути позикою від резидента країни. Тож, це ніяким негативним чином не вплине на міжнародні валютні резерви.

В НБУ обмежили використання банківських карток за кордоном
В НБУ обмежили використання банківських карток за кордоном

В Нацбанку України зробили уточнення, що право на подібні операції мають тільки ті підприємці, в яких за останні 12 місяців, що передували даті проведення розрахунку – не траплялось випадків незавершеного валютного нагляду за експортними операціями.

Нові статті

Схожі статті

Вивезла в ліс: Руслана Лижичко ошелешила знахідкою у себе вдома, від якої жінки “пищать” – реакція на відео

51-річна Руслана Лижичко поділилася неймовірною історією зі свого життя. Зустріч із володаркою полів могла б завершитись для останньої не дуже гарно, але Руслана показала приклад доброти.

Живе в “чайному будиночку” на 3 поверхи і куштує іспанські делікатеси: з чим залишилася Людмила Янукович

Залишив її саму, а вона й не проти: де оселилась Людмила Янукович і чим займається зараз - має розкішний маєток у Криму та власний бізнес. Подробиці.

Безцінний подарунок для мільйонера: 9-річний хлопчик сплутав багатія з безхатьком і подарував йому долар

Успішний бізнесмен Метт Бусбіс, якому вдалося побудувати статки на сотні мільйонів доларів – розповів про подарунок, який став для нього ціннішим за ці мільйони.

Головний “краш” Насті Каменських змінився до невпізнаваності: як виглядає Потап, якому в 43 роки дають 55

Схоже, що для Потапа життя за кордоном не пішло на користь, принаймні так вважають його фанати - репер різко змінився у зовнішності та погладшав.