В березні 2025-го: уряд України проведе масштабну індексацію пенсій. Хто отримуватиме на 17% більше?

Український кабінет міністрів запланував провести масштабну індексацію пенсій. Хто зможе отримувати на 17% більше вже з березня 2025 року? "Один Факт" розбирався в деталях.

Кабінет міністрів України запланував у березні 2025 року провести масштабну індексацію пенсій. Поки що невідомо, яким буде розмір перерахунку, бо немає офіційної статистики. Однак підвищення може бути більшим, аніж в аналогічному періоді 2024 року.

Взагалі-то розмір індексації пенсійних виплат становитиме собою сукупність половини інфляції за минулорічний період – тобто за 2024 рік і половину від середньої за три останні роки динаміки заробітних плат. Обидва показники поки що залишаються невідомими.

Точний розмір індексації пенсій стане відомим лише наступного року – ближче до березня місяця. Тоді офіційна статистика підрахує інфляцію та динаміку виплат.

При цьому розмір індексації становитиме половину суми від річної інфляції та половину від динаміки зростання заробітних плат за останні три роки.

Масштабна індексація пенсій: коли відбудеться і на скільки
Масштабна індексація пенсій: коли відбудеться і на скільки

НБУ вже дав оцінку розмірам інфляції в 2024 році. Наразі вона знаходиться на рівні 8.5%. якщо розділити цю суму навпіл, то вона становитиме 4.25%. Що стосується динаміки заробітних плат — то середній за 3 останні роки параметр становитиме близько 16.95%.

Слід зазначити, що ці розрахунки — досить приблизні. Навіть в Міністерстві соціальної політики іноді помиляються, намагаючись спрогнозувати рівень майбутньої індексації пенсій.

Зазначимо, що підвищувати будуть суму пенсії без додаткових надбавок. Наприклад, якщо українському пенсіонерові виповнилося 66 років і він виконав усі вимоги щодо стажу — мінімальний розмір пенсійних виплат для нього становитиме 3200 гривень. Це дорівнює 40% заробітної плати. При цьому пенсія, яка розрахована йому за формулою – може бути меншою. Наприклад, 3000 гривень.

Приблизний показник індексації становитиме в середньому 16.95%. Під час індексації підвищення відбуватиметься не тої пенсії, яку фактично отримує людина (наприклад, 3200 гривень). Індексацію проводитимуть на ту пенсію, яку розрахували пенсіонеру по наступній формулі, тобто 3000 гривень. В цьому випадку розмір надбавок становитиме 508 гривень. Після індексації пенсіонер отримуватиме замість 3200 гривень – 3508 гривень. Тобто, фактично пенсія зросте на 9.6 гривень або ж 308 гривень.

Наприклад, якщо індексація передбачає підвищення на 1.6 тисяч гривень, то фактична індексація відбудеться на 1500 гривень. Але ці правила в подальшому можуть бути переглянуті. Тут варто зазначити, що індексацію в 1500 гривень або ж на 16.9% можуть отримати тільки пенсіонери, в яких “гола виплата” становитиме 8.8 тисяч гривень. А до цієї кількості належить абсолютна меншість українських пенсіонерів.

Нові статті

Схожі статті

Зірка “Х-фактора” Аіда Ніколайчук показала, як працює її чоловік-каскадер: ви таке тільки в кіно бачили

Переможниця популярного українського шоу "Х-Фактор" Аіда Ніколайчук нещодавно розповідала, що вийшла заміж за каскадера з Голлівуду. В Stories співачка поділилася кадрами із роботи коханого.

“Не планувала, чесно кажучи”: Могилевська вперше розповіла про те, як стала мамою двох дівчат – 13 і 4 роки

Наталія Могилевська нещодавно стала мамою двох дівчаток, але чи було це в її планах - співачка розкрила всі карти про всиновлення дітей. Подробиці.

Її життя змінилось на 360 градусів: куди зникла 35-річна зірка жіночого тріо Єва Бушміна – не в Україні

Єва Бушміна була впізнаваною артисткою своїх часів і під час участі у "Фабриці зірок" і під час перебування у жіночому гурті, але зараз все змінилось - чим займається співачка?

“Зловив зіркову хворобу”: екс-учасник “Океан Ельзи” розповів про “викрутаси” Вакарчука на піку популярності

Святослав Вакарчук вражає своєю силою духу та надихає мільйони українців, але не завжди так було - екс-учасник гурту "Океан Ельзи" Павло Гудімов розповів, як той "зазнався" через шалену славу.