Українцям готують підвищення цін на електроенергію: хто буде вимушений платити більше з 1 листопада

Український уряд готує підвищення вартості електроенергії з 1 листопада 2024 року. Але зростання цін торкнеться не всіх. Кому ж доведеться платити більше, починаючи з останнього місяця осені?

Український регулятор в сфері енергетики НКРЕКП повідомив про те, що вже 1 жовтня 2024 року на розгляд буде винесене питання про підвищення вартості послуг на електроенергію для представників бізнесу.

Якщо відповідне рішення по цьому проєкту буде прийнято, то воно набуде законної чинності через 1 місяць. Тобто – 1 листопада 2024 року.

В документі, який був оприлюднений на офіційному сайті регулятора зазначено причину, через яку уряд запланував переглянути ціни на електроенергію для бізнесу. Отже, граничну вартість або прайс-кеп, планують змінити в більшу сторону через те, що зараз спостерігається суттєве коливання цін відразу на трьох різновидах енергетичного ринку.
Представники регулятора розповіли, що граничні ціни на світло в межах балансуючого ринку залишаться без змін і залежатимуть від годин споживання.

Наприклад, вночі, з 00 до 07 години вартість спожитої електроенергії буде меншою і становитиме 6600 грн.МВт-год.

Вдень сума оплати за спожите світло підвищиться і становитиме 8250 МВт-год в проміжок часу з 07 до 17 години.

Найбільшу суму в межах балансуючого ринку доведеться заплатити тим представникам бізнесу, які споживатимуть електричну енергію з 17 до 23 години. Ціна в цьому випадку становитиме 10000 МВт-год.

Що стосується ринків “на добу наперед” та внутрішньодобового, то на них планують підвищити граничну вартість електроенергії в проміжку між 11 і 17 годиною. Зараз 1 МВт світла на цих ринках коштує 5600 гривень. Уряд запропонував збільшити цю вартість до 6900 грн. В такий спосіб планують вирівняти ціну до ранкового піку.

Водночас нічна пропозиція цін по цих ринках залишиться незмінною і становитиме 5600 грн МВт-год.

В Україні з 1 листопада зросте вартість електроенергії, але не для всіх
В Україні з 1 листопада зросте вартість електроенергії, але не для всіх

У вечірні години, з 17 до 23 години ціна за спожите світло для бізнесу залишиться незмінною і становитиме 9000 грн. МВт-год. Вночі, з 23 до 24 години ціна електроенергії становитиме 6900 грн. МВт-год.

Мінімальна гранична вартість електроенергії залишиться без змін та становитиме 10 грн. МВТ-год (для балансуючого ринку – 0.01 грн. МВт-год).

“Один Факт” нагадає, що з 1 червня 2024 року зросла вартість електроенергії для побутових клієнтів. Раніше тариф був встановлений на рівні 2.64 грн.кВт-год.

Після підвищення вартість послуги становить 4.32 грн. кВт-год. Зростання відбулось відразу на 60%.

Нові статті

Схожі статті

“Залишайся в Європі”: Винник “намилився” в Харків, але віддана “вовчиця” відмовила його від цього кроку

Співак Олег Винник, який понад 2 роки тому виїхав до Німеччини – на тлі анонсу про своє повернення на сцену заявив, що… хоче зустрітись із прихильницями в Харкові.

Кішка Тейлор Свіфт та ще 2 найбагатші тварини в світі – більшість людей про такі гроші тільки мріють

Серед пухнастих улюбленців також є свої мільйонери. "Один Факт" пропонує до вашої уваги трійку найбагатших чотирилапих, які володіють велетенськими фінансовими статками.

Яблука пролежать до глибокої весни: ось ці поради допоможуть зберегти популярний фрукт свіжим та соковитим

Яблука – один із найголовніших фруктів осені. Їх можна зберігати довго без консервації. Але для цього потрібно дотримуватись певних правил та умов. Дізнайтесь, як зберегти яблучний врожай до весни.

“Продав будинок, працював в таксі”: актор серіалів Валентин Томусяк розповів, чим займався останні роки

Валентин Томусяк – актор театру та кіно, відомий по ролі Павла в серіалі "Тільки кохання" (2010 рік). Артист розповів, з якими викликами він та його дружина Катя Тишкевич зіштовхнулись в 2022 році.