Відберуть у пенсіонерів: уряд в 2025 році забере невикористані кошти з банківських рахунків переселенців

Вже наступного року український уряд запланував забрати невикористані грошові кошти з банківських рахунків пенсіонерів, що мають статус ВПО. За яких умов це буде відбуватись?

В 2025 році український уряд запланував забирати невикористані кошти з банківських рахунків пенсіонерів-переселенців та переводити їх на рахунки Пенсійного фонду України. Слід зазначити, що подібні дії торкнуться лише рахунків пенсіонерів ВПО, які на протязі минулих 12 місяців не використовувались власником.

Тобто, якщо на протязі останніх 12 місяців по рахунках пенсіонера-переселенця не спостерігалося жодного руху фінансових коштів, окрім надходження державних соціальних виплат – то гроші з картки можуть зняти та спрямувати на баланс Пенсійного фонду України.

Відповідна інформація була оприлюднена в проєкті державного бюджету на 2025 рік, який був затверджений 13 вересня та водночас винесений на розгляд і парламенті.

В уряді розповіли, в кого з пенсіонерів заберуть гроші в 2025 році
В уряді розповіли, в кого з пенсіонерів заберуть гроші в 2025 році

Згідно із розʼясненнями, які надають в медіа – державний банк “Ощадбанк” зобовʼязаний переказати фінансові кошти з рахунків клієнтів-пенсіонерів, що знаходяться в статусі переселенців, назад у ПФУ. Транзакції здійснюються, якщо за останні 12 місяців по цим рахункам не спостерігалося будь-якого руху коштів (зняття готівкових коштів, перекази або розрахунок безготівковою оплатою). Тобто, співробітники “Ощадбанку” будуть дивитись на наявність транзакцій на рахунках пенсіонерів-переселенців протягом поточного 2024 року.

Також уряд запропонував забрати гроші із рахунків пенсіонерів в статусі ВПО, які протягом 6 місяців не провели фізичну ідентифікацію. Відлік часу розпочинається з моменту, коли ця ідентифікація мала б відбутися.

В Міністерстві соціальної політики зазначили, що стаття № 46, яка містить в собі умови зняття з рахунків грошей пенсіонерів-переселенців – стосується лише тих ВПО пенсійного віку, які були зареєстровані до повномасштабного вторгнення рф (тобто до 2022 року).

До речі, після вилучення коштів пенсіонер-переселенець має можливість звернутись до Пенсійного фонду України або “Ощадбанку”. Держава на його запит відновить виплату пенсії.

В уряді розповіли, в кого з пенсіонерів заберуть гроші в 2025 році
В уряді розповіли, в кого з пенсіонерів заберуть гроші в 2025 році

В Мінфіні повідомили, що орієнтовна сума коштів, яку можуть вилучити з рахунків пенсіонерів-переселенців, може сягати 11.3 мільярдів гривень.

Нові статті

Схожі статті

Кава з фіолетової кульбаби: чому напій з цикорію слід пити кожного дня і в чому його користь насправді

Напої без кофеїну протягом останніх років набирають все більшої популярності – особливо серед тих, хто дотримується здорового способу життя. Одним з них, зокрема, є кава з цикорію. В чому її користь?

Рідкісне явище: над Землею на відстані 1 млн. км пролетів астероїд-сніговик – астрономи його “впіймали”

Днями астрономи зафільмували в небі вкрай рідкісне явище. На відстані 1 млн. км над Землею пролетів незвичний астероїд, зовні схожий на сніговика. Подія сталась 17 вересня.

Сергій Бабкін зізнався у своїх зрадах дружині: “Це було моєю звичкою” – як на це відреагувала Сніжана

Сергій та Сніжана Бабкіни розповіли про особисті негаразди і їхнє подолання є не тільки важливим для самого артиста, а й надихає багатьох його шанувальників.

“Ніякі стосунки”: Олег Собчук розкрив правду про розрив із дружиною Марією Собчук після 20 років шлюбу

Олег Собчук, відомий український музикант і фронтмен гурту "СКАЙ", нещодавно вперше заговорив про своє завершення стосунків з колишньою дружиною Марією Собчук.