Введено податок на пенсію: в уряді розповіли, в кого з пенсіонерів забиратимуть від 15% до 20% соцвиплат

В Україні оподаткування доходів громадян регламентується Податковим кодексом. Мало хто знає, що оподаткуванню підлягають навіть пенсії українців похилого віку. Але тут є певні нюанси.

Багато українських громадян вважають, що в Україні пенсії не підлягають оподаткуванню. Насправді це не зовсім так. Існує певна межа, встановлена державою, яка регламентує відсутність оподаткування для пенсій, розмір яких менше прийнятої позначки. В державній податковій службі розповіли, хто із пенсіонерів має сплатити податок на пенсійні виплати.

Слід зазначити, що в сучасній Україні діє прогресивна система оподаткування. Тобто, рівень податкової ставки залежить від розміру доходу українця. Чим цей дохід буде вищим, тим – відповідно, вищою буде й ставка податку.

Якщо пенсія в громадянина не перевищує трьох мінімальних заробітних плат на місяць – то він від оподаткування звільняється. Це означає, що пенсіонери, які отримують пенсію невеликого розміру – ніякий податок з неї не сплачують.

Якщо ж розмір пенсії — більший за три мінімальні заробітні плати, то податок нараховується на ту суму, яка перевищує встановлений фінансовий поріг. Щодо ставки податку, то вона може становити від 15% до 20%. Тут все залежить від розміру пенсійної соціальної виплати.

Українцям розповіли, хто з пенсіонерів має платити податок і який його розмір
Українцям розповіли, хто з пенсіонерів має платити податок і який його розмір

До речі, під час розрахунку податку враховуються не тільки пенсійні виплати, але й інші доходи фізичної особи, які вона отримала протягом податкового року. Зокрема, якщо пенсіонер отримує заробітну плату або ж додатковий прибуток від здачі в оренду майна – то усі ці доходи оподатковуються згідно із встановленими ставками.

Існують й інші різновиди прибутків пенсіонера, які підлягають оподаткуванню. До них належать заробітна плата з усіма надбавками, пенсіями та іншими виплатами. Сюди ж відносять доходи від підприємницької діяльності та продажу майна.

Податок нараховують також на відсотки за депозитами, дивіденди та інші види доходів, передбачені законодавством.

Нові статті

Схожі статті

Неймовірні деталі завершення стосунків: Дантес розповів, чому насправді розлучився з Дорофєєвою

Завершення стосунків відомої української пари Володимира Дантеса і Надії Дорофєєвої стало однією з найгучніших подій у шоу-бізнесі. Шість років вони були однією з найяскравіших пар.

“Не вписуюсь в ідеали”. Ксенія Мішина розповіла про свій недолік, про який знав Еллерт: все одно щиро кохав

Відмова від ідеалізації, щира любов до себе та вміння бути відкритим до своїх недосконалостей — це те, що робить нас справжніми. Ксенія Мішина показала нам приклад того, як жити без масок.

Година народження визначить долю: в який час доби на світ зʼявляються справжні щасливці? Відповідь астрологів

Характер і доля кожної людини формуються не лише під впливом імені і знаку Зодіаку. Велике значення має і час народження. Астрологи розповіли, в який час доби народжуються справжні щасливчики.

Зіркові оселі: розкішні будинки Полякової, Матвієнко та Приходько вразили усіх своїм розміром та комфортом

Попри різні стилі та особисті вподобання, всі ці зірки об'єднує одне — бажання жити поза межами людної столиці, де можна насолоджуватися спокоєм, хоча у кожного з них різні погляди на стиль