“Крапка там одна”: письменниця Забужко стала авторкою радіодиктанту єдності-2024 – чим відомі її твори?

Радіодиктант Єдності в 2024 році пройде 25 жовтня об 11 годині. Відомо, що читатиме його український поет з Краматорська Павло Вишебаба. Автором тексту для диктанту стала письменниця Оксана Забужко.

Всеукраїнський диктант національної єдності в Україні у 2024 році пройде 25 жовтня. Об 11-й годині ранку читання диктанту розпочне поет та військовослужбовець Павло Вишебаба. Він буде озвучувати для учасників радіодиктанту текст іншої своєї колеги – Оксани Забужко. Про те, що саме вона стане автором тексту – стало відомо напередодні.
Новина про те, що під час Радіодиктанту єдності-2024 будуть читати текст Забужко – викликала бурхливе обговорення в соціальних мережах.

І все – тому, що її твори прославлені велетенськими реченнями та майже повною відсутністю крапок та інших розділових знаків. Саме це не тільки збентежило українців, але й стало приводом для жартів.

Всеукраїнський радіодиктант єдності 2024 року приурочений до Дня української писемності та мови, який відзначають щороку 27 жовтня. Цей захід започаткували в Україні у 2000 році. Його метою було єднання навколо рідної мови.

Оксана Забужко стала автором тексту для радіодиктанту
Оксана Забужко стала автором тексту для радіодиктанту

Щороку для радіодиктанту створюють новий текст, в якому відображені актуальні теми та події, що відбуваються в нашій країні. Мільйони українців мають змогу слухати та одночасно із тим – писати диктант єдності. Після того роботи здають на перевірку. Найкращі учасники нагороджуються призами.

В цьому році авторкою тексту для диктанту стала українська письменниця Оксана Забужко. Її твори відомі тим, що в них майже відсутні крапки. Зокрема, в прозі “Дівчатка” перше речення займає цілих 30 рядочків. В ньому налічується 68 ком, 20 тире та 7 двокрапок. Окрім цього в тексті авторка проставила 6 пар дужок. Уявляєте тепер, яким складним може бути цьогорічний радіодиктант?

Користувачі соцмереж висловлюють думку щодо того, що Оксана Забужко стала автором тексту для радіодиктанту
Користувачі соцмереж висловлюють думку щодо того, що Оксана Забужко стала автором тексту для радіодиктанту

Багато хто з користувачів соціальних мереж відзначився коментарями щодо майбутнього заходу. Наприклад, український письменник Роман Голубовський написав наступне:

Вдаримо по безграмотності забужківськими реченнями

Музикант Роман Коляда звернувся до Оксани Стефанівни із жартівливим питанням:

Оксано Стефанівно, диктант буде з одного речення?

Ще один користувач написав, що крапка в диктанті буде одна.

Наразі ще не відомо, якою буде тема радіодиктанту єдності-2024

Нові статті

Схожі статті

Євген Клопотенко розповів, хто живе в 4-х його квартирах, які він купив замість однієї – “Зʼїдьте”

Відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко розповів історію про свою нерухомість. Наразі в нього у власності – 4 квартири, які він мав би здавати. Але на заваді стали... родичі.

Астероїд діаметром 719 футів мчить у напрямку Землі: який план щодо нього мають дослідники NASA?

Дослідники міжнародної космічної агенції NASA очікують, що сьогодні до атмосфери Землі наблизиться велетенський астероїд. Його розмір – приблизно як футбольний стадіон.

Рецепт ідеального маринаду для скумбрії: додайте це в кипʼяток і малосольна рибка вийде найсмачнішою

Маринована малосольна скумбрія стане чудовою закускою на повсякдень або до свят. Щоб замаринувати її смачно всього лише за добу – скористайтесь ось цим рецептом.

Зубаста історія за невеликі гроші: співак Alekseev розповів, яку суму заплатив за вініри – майже півмільйона

Український співак Alekseev заговорив про витрати на зірковий образ. Зокрема, він назвав точну суму грошей, яку заплатив за встановлення вінірів. Сума немаленька, але могло б бути й набагато більше.