Ціни на помідори досягли 7-річного максимуму: скільки коштує 1 кг томатів в Україні зараз та що буде далі

Українські тепличні комбінати підвищують ціни на помідори, що вирощені в закритому ґрунті. Розповідаємо, з чим повʼязана така ситуація та чи варто чекати подальшого подорожчання.

Українські аналітики повідомили про те, що у звʼязку із суттєвим зниженням пропозиції тепличних овочів на ринку продавцям доводиться підвищувати їх вартість, оскільки попит залишається стабільним.

За словами виробників тепличних помідорів дещо скоротились через прохолодну погоду та середньодобову температуру повітря, яка поступово знижується.

На минулому тижні представники тепличних комбінатів України отримали змогу підвищити відпускну вартість на ті партії продукції, що є в наявності. Ціна помідорів зросла до 55-65 гривень за 1 кг. Це приблизно $1.33-1.58 за 1 кг овочів. Взагалі вартість томатів залежить від обʼємів та якості партії, яку пропонують на продаж. Це в середньому на 10% дорожче, аніж тижнем раніше.

Аналітики відзначають, що нові ціни на тепличні помідори залишаються найвищими за останні 7 років фінансової перевірки в цьому сегменті ринку.

Як результат – тепличні томати зараз коштують в Україні на 22% дорожче, аніж в аналогічний період минулого року. Велика кількість виробників наголошують про те, що будуть підвищувати вартість томатів закритого ґрунту і в подальшому. Адже навіть після чергового подорожчання попит на помідори з теплиць серед українців залишається високим.

Фахівці розповіли, чому вартість тепличних помідорів зросла восени
Фахівці розповіли, чому вартість тепличних помідорів зросла восени

Водночас із тим в нашій країні продовжують зростати ціни на огірки з теплиць. Учасники ринку пояснюють це декількома причинами. Зокрема, тим, що пропозиція на тепличні огірки трохи знизилась через погану вибірку як в стаціонарних комбінатах, так і в теплицях, вкритих плівкою. Водночас попит на огірки із закритого ґрунту на українському ринку залишався стабільним та високим.

Наразі українські тепличні комбінати пропонують огірки по закупівельній вартості 50-65 гривень за 1 кг. В середньому це на 11% більше, ніж минулого тижня.

Аналітики зазначають, що тепличні огірки в Україні зараз продають по такій самій вартості, як і в сезонах 2022 та 2023 років. При цьому оператори ринку акцентують увагу на тому, що чергове підвищення цін на місцевий огірок може призвести до різкого збільшення поставок імпортної продукції.

Фахівці розповіли, чому вартість тепличних помідорів зросла восени
Фахівці розповіли, чому вартість тепличних помідорів зросла восени

В подальшому українським комбінатам буде занадто складно конкурувати із імпортними постачальниками овочів. Адже вже зараз усі виробники змушені використовувати підігрів, а згідно із прогнозами синоптиків – середньодобова температура повітря і в подальшому буде знижуватись.

Це вплине на собівартість виробництва тепличних овочів в країні.

Нові статті

Схожі статті

Отримав роботу мрії в 5 років: хлопчик з Індії став наймолодшим викладачем світу — чого він навчає?

Хлопчик з Індії зміг у своєму віці досягти небувалих висот в карʼєрі. Відмова лише від двох складових допомогла йому досягти тріумфу та стати наймолодшим вчителем світу.

Церковний календар на листопад 2024: які великі церковні свята чекають на українців в останній місяць осені

Церковний календар на листопад 2024 року містить в собі декілька великих свят. Розповідаємо, які саме важливі дати за новим календарем очікують українців в останній місяць осені.

Викладачка вокалу, мама і бабуся: як сьогодні виглядає третя дружина Іво Бобула – 66-річна Сандулеса

Народна артистка України Лілія Сандулеса називає сама себе співачкою, викладачкою вокалу, чудовою мамою та бабусею. Хто ж вона насправді і чим займається в свої 66 років?

Євген Клопотенко розповів, хто живе в 4-х його квартирах, які він купив замість однієї – “Зʼїдьте”

Відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко розповів історію про свою нерухомість. Наразі в нього у власності – 4 квартири, які він мав би здавати. Але на заваді стали... родичі.