З 22 березня на Землі триває геомагнітна буря через сонячні дірки: коли вона сягне піку і врешті закінчиться

В останні дні вітри розперезалися по всій території України. Цьому є наукове пояснення – на Сонці виникла корональна дірка гігантських розмірів. Потоки сонячного вітру здатні з шаленою швидкістю 800 км/сек. рухатися в бік Землі, провокуючи на поверхні нашої планети різні катаклізми.

Всім відомо, що Сонце у 333 тисячі разів більше за масу Землі. Навіть утворена на його поверхні корональна дірка перевищує нашу планету приблизно у 20 разів, сповіщає Science Alert. Це вже друге новоутворення, виявлене на світилі за останній тиждень. Перше було ще більшим у півтора раза.

Зазвичай такі дірки утворюються на полюсах Сонця, звідки легко відбувають у безмежний космічний простір. Тепер же щось пішло не так, і маємо проблему в безпосередній близькості до екватора. Подібне явище пов’язане з циклічним 11-річним проявом активності, пояснили спеціалісти з університету Рединга. На їх думку, сонячний вітер сягне Землі повною мірою десь увечері 31 березня. Ця катавасія триватиме до ранку суботи 1 квітня.

Надмірна активність сонця негативно впливає на довкілля і людей

Коли іонізовані потоки часточок з сонця втрапили у земну атмосферу, вони почали сяяти, що спровокувало яскраве полярне сяйво на минулому тижні. Вплив корональних дірок може також супроводжуватися відключенням радіо, збоєм у роботі супутників, негараздів в енергосистемах.

У зв’язку з цим 22 березня почалася потужна магнітна буря, якої земляни не знали цілих 6 років. Найбільшого піка вона сягнула, коли Сонце повернулося до Землі тим боком, на якому зіяла дірка. 1 квітня весь цей космічний жах має закінчитися, і повторних спалахів учені поки що не прогнозують.

Сонячні вітри впливають не лише на земну поверхню, але й на самопочуття людей. У цей період багато хто скаржиться на слабкість, болі в голові й інші неприємні симптоми. Щоб полегшити свій стан, бажано уникати у такі дні вживати каву й алкоголь. А от кількість води, що поступає в організм, має зрости. Раціон слід розбавити великою кількістю овочів і фруктів.

Нові статті

Схожі статті

Величезна тераса, басейн та дизайнерський інтерʼєр: Лілія Ребрик показала, як виглядає її розкішний маєток

Незважаючи на власну квартиру в Києві, телеведуча Лілія Ребрик надає перевагу заміському будинку: як виглядає двоповерховий маєток із величезною територією?

Українська Леді Гага “ризикує” стати тещею: донька Камалії Мірабелла вже має залицяльника – хто він (ФОТО)

Співачка Камалія знов поїхала на зустріч із доньками-двійнятами. 10-річні Мірабелла та Арабелла зраділи смаколикам від мами. Згодом зʼясувалось, що в однієї із сестер… зʼявився залицяльник. Хто це?

Прожили разом понад 10 років, а діточок не народили: історія кохання і невдалого материнства Руслани Писанки

Були щасливими у шлюбі, але все пішло не так, як вони собі планували: Ігор Ісаков поділився спогадами про знайомство та подружнє життя з Русланою Писанкою, якої не стало.

“Без Пономарьова не було б такої Марічки”: все почалося з “Голосу країни” – історія доньки Назарія Яремчука

31-річна співачка Марія Яремчук стала відомою не тільки завдяки батькові, Назарію Яремчуку. Велику роль в творчому становленні талановитої дівчини зіграв і… Олександр Пономарьов.