Обличчя жінки кам’яної доби реконструювали по черепу 5700-літньої давнини: знахідку розкопали в Малайзії

Археологи в Малайзії докопалися до стародавнього поховання жінки, яка орієнтовно померла 5700 років тому. Сучасні технології дозволили реконструювати її обличчя. Тож можемо побачити, як виглядала вікова дама.

У 2017 році було вирішено збудувати галерею у малайзійських Гуар-Кепах. Там-то і докопалися до дуже стародавнього поховання. Спеціалісти визнали, що перед ними череп, стегнова кістка і залишки грудної клітини “пенгангської жінки”.

Вчені ретельно вивчили знайдений череп

Оскільки тіло під час поховання обклали вартісними на той час керамічними виробами, кам’яними знаряддями й різними видами черепашок, історики дійшли висновку, що небіжчиця за життя мала високий соціальний статус. Завдяки черепашкам кістки законсервувалися і дуже добре збереглися.

Якщо вірити дослідженням, жінка померла приблизно 5700 років тому. Води відтоді витекло немало, тож встановити причину, чому бідолаха покинула цей буремний світ у 40-річному віці практично неможливо.

Було чітко визначено відстань між очима, носом, губами тощо

Вчені зайнялися дослідженням знайдених фрагментів і невдовзі сконструювали її обличчя. Те, що це останки пенгангської леді, а не чоловіку, стверджують спеціалісти з криміналістики. Вони уважно дослідили череп й скелет та дійшли однозначного висновку, що перед ними дама.

Те, що жінка не дожила до пенсійного віку, стало зрозуміло, коли вивчили стан зубів незнайомки й часу закриття черепних швів.

3D-модель

Дізнавшись про подібну знахідку, Цицеро Мораєс, що спеціалізується на графіці, запропонував створити черепом модель обличчя й подивитися, як виглядала красуня за життя. На допомогу бразилець залучив не лише 3D-моделювання, але й анімацію.

Ось так виглядала жінка, яка померла орієнтовно 5700 років тому

Для порівняння вчені зробили комп’ютерну томографію сучасним малайзійцям, щоб уточнити проєкції носа, положення очей, розміри губ. Результат приголомшив публіку. З’ясувалося, що жінка, швидше за все, належить одночасно до австраломеланесоїдів і монголоїдів.

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.