Одна дитина і троє батьків стало реальністю: малятка вже народжуються здоровенькими з ДНК від трьох осіб

Лікарі з Великобританії досягнули наукового прориву, зробивши можливим народження дитини, яка має ДНК відразу трьох осіб. Інноваційний метод ЕКЗ дозволив зробити подібне реальністю.

Вчені Центру фертильності, що перебуває в Ньюкаслі, приголомшили весь науковий світ. Завдяки їхнім старанням вдалося провести екстракорпоральне запліднення, взявши від жінок-донорів виключно хороші клітини ембріонів, відсікши всі спадкові захворювання, які зазвичай дитина наслідує від біологічної матері.

Англійцям вдалося об’єднати сперматозоїд біологічного тата, яйцеклітину біологічної мами і мітохондрії донорської яйцеклітини. Таким чином на світ появилося немовля, ДНК якого на 99,8% наслідує батька й матір і має зовсім трішечки генетичного донорського матеріалу.

Етапи процедури

 

Не можна сказати, що все відбувається легко і просто. Лікарям доводиться чимало попітніти над поставленим завданням. Батьковою спермою запліднюють яйцеклітину біологічної матері, що має мутації, а також жінки-донора, що є здоровою. Далі ядро з донорської яйцеклітини вилучається.

Йому на заміну приходить матеріал, який перебував у заплідненій яйцеклітини матері. Ембріон, збагачений хромосомами обох батьків плюс маючи здорові донорські мітохондрії, врешті імплантують до матки.

Можливі ризики

Малятко отримує зовсім трішки ДНК від жінки-донора

Звісно, ніхто не застрахований від можливих ускладнень під час проведення потрійної процедури. Декілька дефектних мітохондрій все ж можуть просочитися в яйцеклітину і почати активно розмножуватися. Тоді в дитини виникнуть проблеми зі здоров’ям.

Це вже не перша проведена процедура ЕКЗ, але кількість вдалих випадків не розголошується. Мінохорони здоров’я Англії запевняє, що не більше п’яти. Ліцензію на проведення потрійного запліднення видано виключно клініці Ньюкасла. Подейкують, що в Україні теж практикують подібну методику для безплідних жінок.

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.