Немає нічого неможливого: японці виготовляють бетон із памперсів, а українці тротуар – із пакетів

Українці часто замислюються, чому поліетиленовий пакет лежить на смітнику хоч сотню років і не розкладається, а покладений восени асфальт навесні дуже важко знайти на дорозі? Можливо, слід було б робити дороги з поліетилену, й тоді ними користувалися б ще й наші пра-пра-пранащадки?

Бетон із памперсів

Напевно, надихнувшись подібними ідеями в соцмережах, японці залучили використані підгузки замість піску під час готування бетонної суміші. Експериментатори з Університету Кітакюсю подрібнили засоби дитячої гігієни, додали трішки піску, гравію й цементу. Коли суміш підсохла, приступили до тестувань.

Так виглядає бетонна плита з памперсів

Дійшли висновку, що для колон і балконів 3-поверхового будинку можна замінити 10% піску підгузками. А в одноповерховій споруді цей відсоток сміливо дозволяється підняти до 27%. Перегородки між стінами узагалі витримають 40% підгузкової маси. Якщо вистеляти підлогу, слід брати не більше 9% дитячої радості.

Тротуарна плитка із пакетів

Українці нічим не гірші від японців і теж вносять посильний внесок у захист екології. Зокрема, в Іллінцях на Вінниччині виготовляють тротуарну плитку з використаних поліетиленових пакетів. Спочатку сировину сортують за кольором. Потім варять, утворюючи гранули. Агломерат просівають і змішують з піском.

Поки тротуар із пакетів виробляють тільки сірого кольору

Другий компонент майбутньої полімерпіщаної плитки – пісок – теж обробляють. Беруть із кар’єру й доводять практично до стану кварцового. Далі до 70% піску додають 30% гранул плівки. Суміш розігрівають до 180 градусів і розливають по тротуарним формам. Готова плитка виходить дешевшою і набагато якіснішою за звичайну.

Поки що на виробництві роблять 25 кв.м плитки за одну робочу зміну. Вся вона сірого кольору. Звісно, можна було б використовувати барвники, але це перспектива завтрашнього дня.

Нові статті

Схожі статті

Коли день архангела Михаїла 2024: нова дата, прикмети про погоду, що можна і не можна робити в цей день

З 1 вересня 2023 року православна церква України перейшла на новий стиль. Дати усіх перехідних свят змістилися на 13 днів раніше. Розповідаємо, коли в 2024 році християни святкують Михайлів день.

Були артистами, але здатні на більше: як Пономарьов, Святослав Вакарчук та Олена Вінницька змінили професію

Досліджуємо як українські зірки, включаючи Олександра Пономарьова та Святослава Вакарчука, переосмислили свої кар'єри та знайшли нові життєві шляхи.

Вміє окропити міцним слівцем не гірше за Барбір: Зірка “Х-фактору” розсекретив несподівану правду про Кароль

26-річний співак Микита Ломакін розсекретив несподівану правду про співачку Тіну Кароль, з якою зараз налагодив співробітництво. Виявляється, що ведучій 1+1 Людмилі Барбір є чому в неї повчитись.

Горбунов – сам хотів, а Тараса Тополю не відпустила Alyosha: зірки-чоловіки, які були на пологах у дружин

З кожним днем все більше чоловіків погоджуються на партнерські пологи, серед них і зірки шоу-бізнесу - Остапчук, Монатік, Горбунов та інші, хто був поруч з дружинами момент народження дитини.