Хто може виїхати в ЄС за внутрішнім українським паспортом: правила перетину кордону змінено

Щойно почалося повномасштабне вторгнення російських військ, українці масово рушили в бік ЄС, щоб вберегти себе і дітей від бомбардувань й окупації. Попервах перетнути кордон можна було навіть за внутрішнім паспортом України. Нині ситуація дещо змінилася.

Щойно почалося повномасштабне вторгнення російських військ, українці масово рушили в бік ЄС, щоб вберегти себе і дітей від бомбардувань й окупації. Попервах перетнути кордон можна було навіть за внутрішнім паспортом України. Нині ситуація дещо змінилася.

У 2022 році перетнути україно-польський кордон чи з іншими західними країнами українці могли без перешкод, навіть не маючи закордонного паспорта. Рішення, чи дозволити заїжджати в Європу, прикордонники приймали безпосередньо на кордоні. Тепер подібна опція стосується доволі обмеженого кола людей.

Раніше на кордоні вирішувалося, чи пропускати українця

Нині заїхати в ЄС з паспортом-книжечкою чи по Id-картці можуть виключно жінки, діти та люди з інвалідністю, які мешкають у безпосередніх районах ведення бойових дій. Ті, хто мають статус внутрішньо переміщених осіб також безперешкодно здолають кордон.

Мешканці тилових областей повинні мати при собі закордонний паспорт. Тож якщо подібного документа немає, його слід замовити. Задля цього звертайтеся в:

  • підрозділ Державної міграційної служби України (ДМС);
  • будь-який ЦНАП;
  • паспортний сервіс.

Трапляються випадки, що людину пропустили за внутрішнім українським паспортом, а дитину – за свідоцтвом про народження, але, скажімо, вже у Польщі починають додатково перевіряти, в якому регіоні вона мешкала і чи мала можливість отримати закордонний паспорт.

Нині внутрішній паспорт на кордоні дійсний лише для біженців із прифронтових територій

Окрім цього, кожна країна ЄС має власні обмеження, про які слід перед запланованою поїздкою дізнатися на сайті Міністерства закордонних справ України. Щоб повернутися в Україну назад, потрібно мати дозвіл від української дипломатичної чи консульської установи.

Нові статті

Схожі статті

Були і зради, і розлучення: заплутана історія кохання Юрія Нікітіна та Горбачової – дали одне одному шанс

Юрій Нікітін і Ольга Горбачова давали одне одному шанс кілька разів та все ж таки любов перемогла і попри тривалу паузу, вони знову зійшлись - як починався їхній роман?

“Став банкрутом”: відомий блогер розкрив всі карти щодо фінансів 51-річного Олега Винника – весь в боргах

Тепер стало зрозуміло, чому Олег Винник вирішив повернутись на музичну сцену - відомий блогер приголомшив новиною, що у співака немає на що жити.

3 дівчинки, 3 хлопчика: зіркові мами, у яких народжуються діти однієї статі – Осадча, Ребрик, Решетнік

В українському шоу-бізнесі є зіркові батьки, в яких народжуються діти однієї статі. Розповідаємо, в кого із знаменитих українців вдома – одні принцеси, а хто виховує одних козаків.

Зради та нерозділене кохання: Макс Барських назвав реальну причину, чому не має стосунків – “Є складнощі”

Макс Барських наразі є холостяком, але відомо, що співак мав не одні стосунки, але також неодноразово до нього проявляли невірність - музикант зізнався, з якими складнощами він зіштовхується.