Православний календар 17 жовтня: День пам’яті пророка Осії та преподобномучеників Даміана та Косми

17 жовтня — християни вшановують пам'ять пророка Осії. Прикмети та традиції цього дня. Сьогодні не можна митися та ділитись радістю с чужаками: Хвороби пристануть!

17 жовтня християни моляться пророку Осії. У VIII столітті до нашої ери він мешкав на території Ізраїльського царства та був чоловіком блудниці Гомер. Особисте життя цього пророка символізувало взаємини між Богом та його народом. Народ відступивсь від віри та почав поклонятися ідолам, але Осія взяв на себе відповідальність та запропонував ізраїльтянам щиро покаятись та повернутись до Бога. За це пророк у майбутньому обіцяв дарувати у майбутньому милосердя та благословення. А ще Осія передбачав, що людей від смерті та гріхопадіння врятує Месія, що з’явиться на Землі. Пророк Осія є автором книги, що стала першою в Біблії, написаною маленькими пророками.

Церковне свято 17 жовтня: день пам'яті пророка Осії
Церковне свято 17 жовтня: день пам’яті пророка Осії

Також 17 жовтня віряни шанують пам’ять святих мучеників Даміана та Косми. Два брати-близнюки працювали у Римі лікарями, а ще — проповідували християнство ще в III столітті. В народі їх прозвали бесрібниками, бо брати намагалися безкорисно допомагати недужим та хворим людям. Чудеса зцілення їм вдавалося здійснювати завдяки Божій Благодаті.
Саме віра стала причиною арешту та жорстоких катувань братів у подальшому. Але Бог захистив Даміана та Косми від шкоди. Врешті решт їх було страчено мечем. Загинули мученики 27 вересня 287 року у Римі.

17 жовтня віряни святкують день пам'яті святих мучеників Даміана та Косми
17 жовтня віряни святкують день пам’яті святих мучеників Даміана та Косми

На 17 жовтня у наших предків існувало повір’я, що в цей день краще не митися, бо вода знищить увесь захист організму від хвороб. Також цього дня заборонені купання домашніх тварин, бо попереду зимові холоди і тваринкам теж потрібен захист.   Ще вірили, що саме 17 жовтня треба облишити всю роботу, бо вона не принесе очікуваного успіху. А ще — не можна сьогодні розповідати чужим людям про свою радість, бо це призведе до нещастя.

Гусак сильно махає крилами — це до дощу
Гусак сильно махає крилами — це до дощу

Прикмети на 17 жовтня

  • Очікувати теплої погоди слід в тому випадку, коли домашня кішка міцно спить;
  • Гусак розмахався крилами — це до дощу;
  • Якщо у нічному небі помітно яскраве місячне сяйво — погода на ранок буде теплою та сонячною.

17 жовтня багато селян готували воза до зими. З них знімали колеса, ремонтували їх та вкладали на зберігання до самої весни. Також по скрипінню колес воза вгадували, якою буде погода. Якщо колеса не скриплять – наступного року слід очікувати великих врожаїв овочів.

Нові статті

Схожі статті

Такого ви ще не пробували! Як приготувати пряний хрін з помідорами – вийде не лише смачно, а й бюджетно

Ви закохаєтесь у цю страву з першого погляду: кулінари розповіли, як приготувати хрін з помідорами та що для цього потрібно. Простий покроковий рецепт.

З макіяжем та манікюром: 31-річна Марія Яремчук показала, що в красі та стилі нічим не поступається Ріанні

Марія Яремчук – молода українська співачка родом з Чернівців. Вона народилась в родині артиста Назарія Яремчука і з дитинства захоплювалась музикою, приймала участь у різноманітних концертах.

Дизайнерський ремонт, світлі тона та багато простору: Тімур Мірошниченко показав, як виглядає його квартира

Шоумен Тімур Мірошниченко показав свою величезну квартиру біля Дніпра, в якій він живе з дружиною та чотирма дітьми: як виглядає оселя зіркового подружжя?

“Для мене це табу”: 38-річна Злата Огнєвіч розповіла, що була в стосунках з одруженим чоловіком – подробиці

Співачці Златі Огнєвіч не дуже щастить у коханні навіть після шоу "Холостячка". Нещодавно зірка розповіла, що одним із її романів був із одруженим чоловіком - що відомо?