Новий церковний календар на 18 жовтня: День апостола та євангеліста Луки. Головні прикмети та заборони

18 жовтня віруючі християнської церкви згадують Апостола та євангеліста Луку. Ким був один з 70-ти учнів Христа? Народні прикмети та традиції цього дня. Що сьогодні можна робити, а чого — ні?

18 жовтня християни православної церкви вшановують пам’ять апостола та євангеліста Луки. Згідно одній з прикмет, у цей день не можна сваритися. Цього року День Апостола Луки вперше, як і багато інших православних свят, відзначають по новоюліанському календарю, на який перейшла українська православна церква. Раніше його святкували 31 жовтня. Згідно зі змінами до розкладу церковних свят тепер Луків день припадає саме на 18 жовтня. Тому згадаємо, хто такий апостол Лука, та що він зробив для розвитку християнства.

Апостол та євангеліст Лука належав до так званого “другого кола апостолів” та вважався одним з 70-ти учнів самого Іісуса Христа. Іісус у першу чергу відібрав 12 учнів для себе, а вже потім, безпосередньо перед своїм розп’яттям, назначив ще 70 учнів. Син Божий благословив їх на те, щоб проповідувати християнство по всьому світові.

18 жовтня віруючі християнської церкви згадують Апостола та євангеліста Луку.
18 жовтня віруючі християнської церкви згадують Апостола та євангеліста Луку.

Євангеліст Лука все своє життя читав людям проповіді, а також намагався найбільш точно описати життя Іісуса у своїй хронології. А ще Лука писав про тих апостолів, що жили та проповідували вже після Воскресіння Іісуса Христа.

Головні заборони цього дня

В давні часи у наших пращурів існували різноманітні заборони та традиції до кожного церковного свята. Наприклад, у день Апостола Луки заборонялося сваритися, ображатися та злитися. Сьогодні також не можна забагато їсти, а також – позичати гроші або їжу. Бажано відмовитися від вживання спиртних напоїв та гострої їжі.

Народні прикмети

На 18 жовтня існує декілька прикмет, які слід взяти до уваги. Наші пращури вірили в них та передавали з покоління в покоління. Отже, ось ці прикмети:

  • Якщо корови в хліву риплять зубами – зима буде дуже холодною;
  • В день апостола Луки треба обов’язково подивитись, чи не випав на вулиці сніг і якщо його немає, то зима ще довго не прийде;
  • Передбачити погоду найближчим часом можна і по місяцю в небі: якщо його “роги” дивляться на північ, то дуже скоро слід очікувати снігу, а якщо вони націлені на південь, то до кінця листопаду будуть дощі та сльота;
  • Передбачати погоду у день євангеліста Луки можна і по хмарам. Якщо вони пливуть у небі з півночі на південь — наступні декілька днів будуть теплими. Якщо ж хмари пливуть з півдня на північ, то слід очікувати на негоду.

Що можна робити у день Апостола Луки?

Православний календар на 18 жовтня: віруючі шанують пам'ять Апостола Луки
Православний календар на 18 жовтня: віруючі шанують пам’ять Апостола Луки

18 жовтня вірячи обов’язково йшли до церкви на вечірню службу та літургію, що проводилися на честь свята. Сьогодні за православною традицією треба читати Євангеліє. А ще в цей день наші пращури піклувалися про своїх близьких та рідних людей та молилися апостолу Луці за їх благополуччя. Часто у своїй молитві до євангеліста Луки зверталися огородники та прохали про те, щоб він подарував їм великі врожаї.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?