Врожай гречки-2023 б’є всі рекорди: вже зібрали 173.8 тонни і це ще не кінець. Чи буде крупа дешевшати?

Аграрна битва на полях: виробники сільгосппродукції хваляться рекордними врожаями гречки. Чи вплинуть великі обсяги збору на ціни в магазинах: що кажуть чиновники та самі виробники?

Гарні новини надходять з українських полів. Битва за врожай гречки проходить настільки успішно, що до кінця 2023 року є всі шанси на те, що ціни на цю смачну та корисну крупу зменшаться.

Рекордні врожаї гречки та перспективи зниження цін на неї. Чого чекати українцям?
Рекордні врожаї гречки та перспективи зниження цін на неї. Чого чекати українцям?

Міністерство агрополітики України повідомляє, що навесні 2023 року виробники сільгосппродукції збільшили площу посіву гречки і зараз збирають рекордні врожаї. За інформацією від заступника міністра аграрної політики України Тараса Висоцького, саме в 2023 році виробники сільськогосподарських товарів зайняли під гречані посіви найбільшу за всі роки Незалежності України земельну площу. Вона була збільшена на 20 гектарів та загалом склала 141.5 тисяч гектарів.

Наразі збір врожаю гречки ще не закінчено, але показники врожайності за результатами першого тижня жовтня дійсно вражають! Сільгоспвиробники до цього часу вже намолотили 173.8 тон гречки і навіть перевищили загальні показники врожайності цієї культури станом на 2022 рік (тоді вони складали 148 тисяч тонн).

Чи буде гречана крупа дешевшати?
Чи буде гречана крупа дешевшати?

Тарас Висоцький зазначив, що у 2023 році врожайність гречки досягла найкращих результатів і склала 1.42 т/га. Торік рівень врожаю гречаної крупи з такої самої площі склав 1.22 т/га.

– Саме ці чинники в своїй сукупності дозволили аграріям цього року збирати рекордні врожаї гречки – підкреслив заступник міністра Агрополітики.

Також Висоцький додав, що за підсумками 2023 року очікується рекордний врожай гречки, який має посприяти зменшенню кінцевих цін на гречану крупу в магазинах. Але на заваді зниженню вартості може стати дороге доопрацювання, ускладнена логістика та висока вартість пального. Отже, поки що передчасно говорити про те, що вартість гречки для кінцевих споживачів наприкінці 2023 року зменшиться. Ціна крупи буде залежати від сукупності факторів, а не тільки від об’ємів врожаю.

До речі, на сайті Міністерства фінансів України наведено статистику цін на гречку у великих мережевих супермаркетах країни за жовтень 2023 року. Ось вона:

  • Varus – 42.40 грн.
  • Auchan – 30.90 грн.
  • Novus – 37.19 грн.

У вересні 2023 року середня вартість гречаної крупи в Україні склала 43.83 гривні за кг продукту. В жовтні показник середньої вартості гречки трохи знизився та складає 35.85 гривень.

Нові статті

Схожі статті

Все почалось, коли їй було 14: Марічка Падалко розповіла про свій перший шлюб – імʼя чоловіка досі приховує

Зірка 1+1 Марічка Падалко вперше розповіла про свого першого чоловіка, ім'я якого не розкриває: що відомо про перший шлюб телеведучої та чому пішла від екс-обранця?

Корабель багатства в океані вдачі: названо 3 знаки Зодіаку, яких з 5 липня чекає щедрий подарунок долі

Життя цих трьох знаків Зодіаку буде насичене радісними емоціями, починаючи з 5 липня 2024: що очікувати Терезам, Рибам та Лев - щастя буде всюди.

“Ми спали в одному ліжку”: Володимир Ярославський розсекретив, чи дійсно крутив роман з Ольгою Мартиновською

Лише колега та дружба, чи все ж таки між ними дещо більше? Суддя "МастерШеф "Володимир Ярославський зізнався, чи мав романтичні почуття до Олі Мартиновської?

Вийшла заміж по “зальоту”: Катерина Осадча пригадала, як одружувалась з Юрієм Горбуновим, будучи вагітною

Катерина Осадча вже понад 7 років у щасливому шлюбі з Юрієм Горбуновим та вважаються міцною парою шоубізу: телеведуча розповіла, як виходила заміж з животиком.