В Україні зростають ціни на молочку: в чому справа? Виробники запевняють – все під контролем

Збільшення вартості молока та молочних товарів: виробники обіцяють, що дефіциту не буде, а ціни — приборкають. Робота над розвитком та збереженням господарств триває

Осінь вже за традицією бентежить українців підвищенням цін. Зростає вартість овочів, яєць та іншої сільськогосподарської продовольчої продукції. Початок жовтня 2023 року знов приніс новини про збільшення вартості продуктів. На цей раз підвищення торкнулося молочних товарів і, зокрема — твердих сирів, сметани, молока, кефіру та вершкового масла. Вони подорожчали в середньому на 2-3%.

Згідно з інформацією, яку надала керівник львівського відділу маркетингу оптового ринку сільгосппродукції Шувар Тетяна Попович, подорожчання молочних товарів пов’язане виключно з економічними чинниками.

"Вартість молока найбільша": чого очікувати від ринку молочних товарів наприкінці 2023 року?
Вартість молока найбільша: чого очікувати від ринку молочних товарів наприкінці 2023 року?

Оператори ринку запевняють, що ніяких умов для створення дефіциту молочних виробів наразі немає. Що стосується підвищення вартості молочної продукції, то воно пов’язане скоріш з ціновими коливаннями, що обумовлені економічними чинниками та сезонними факторами. Серед економічних критеріїв, що впливають на збільшення цін на товари молочної групи, слід назвати зростання вартості на пальне та енергоносії, збільшення інфляції та податків, подорожчання витрат на сировину.

Згідно з інформацією, яку надає експерт Тетяна Попович — за останні декілька місяців переробні підприємства активізували свій попит на молочну сировину. Це обумовлено, зокрема, збільшенням кількості релокованих переробних підприємств, які посилили виробництво своїми потужностями одночасно з тим збільшили попит на сировинні матеріали.

Фермери кажуть, що з вересня 2023 року відпускна вартість молочної сировини зросла майже на 20%, і такий ціновий тренд спостерігається на всьому українському ринку.
Якщо брати до уваги цінові показники минулого року, то в цьому сезоні серед всіх молочних товарів найбільше подорожчало саме молоко. Але якщо оцінювати молочні товари в доларах, то в порівнянні з минулим роком їх вартість залишилася практично на тому ж рівні.
Цінове зростання на молочку в гривні обумовлене співвідношенням національної валюти до долара, а також — збільшенням витрат на виробництво.

Ціни на товари молочної групи: чого очікувати далі?

Збільшення вартості молока та молочних товарів: виробники обіцяють, що дефіциту не буде
Збільшення вартості молока та молочних товарів: виробники обіцяють, що дефіциту не буде

Прогнози щодо подальшого зростання цін на молочні товари виробники та оператори ринку поки що не дають, але наголошують — все буде залежати від економічної ситуації в країні та роботи енергетичної системи. Виробники молочної продукції додають, що у цей складний час роблять усе можливе задля того, щоб стримувати ціни на прийнятних ринкових позначках та доступному для споживачів рівні. Завдяки цьому відбувається і підтримка розвитку бізнесу. Зараз в країні йде посилена робота над розвитком та збереженням господарств, а також – оптимізацією витрат на виробництво.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?