Церковне свято на 19 жовтня: християни вшановують пам’ять святого пророка Іоїля. Прикмети цього дня

"У день пам'яті святого Іоїля на світ виходить Будинковий та заплітає гриви коням". Чому 19 жовтня не можна прати одяг та тримати вікна відчиненими?

Християни української православної церкви поступово звикають до нового розкладу церковних свят. Восени українська церква перейшла на Новоюліанський календар і зараз дні пам’яті та православні свята трохи здвинулися. Тому наш церковний щоденник стане у нагоді вірянам, які тільки вивчають новий розклад свят.

Отже, 19 жовтня 2023 року християни вшановують пам’ять святого пророка Іоїля. Цей святий належав до групи малих пророків Старого Завіту, що складалася з 12-ти пророків. Місце народження Іоїля — селище Метиморове, що походило з коліна Рувимового.
Іоїль займався пророцтвами у VIII столітті до нашої ери. Святий мешкав в Іудеї в той самий час, коли там царював Йоас.

19 жовтня - день Святого пророка Іоїля
19 жовтня – день Святого пророка Іоїля

В своїх письмових трудах Іоїль зафіксував страшенне запустіння Єрусалима, що було спричинене навалою саранчі. Ця комаха знищила всі посіви та врожай, ставши причиною великого голоду. Іоїль закликав людей до посту та покаяння, бо тим Бог буває умолений. Також цей святий пророкував настання Дня Господнього, у який сам Бог буде судити людей за їхні гріхи та давати благословення тим, хто був йому вірний.

Ще Іоїль пророкував про те, що Дух святий виллється на усю плоть і це відбулося насправді в день П’ятидесятниці.

19 жовтня православні християни шанують пам’ять ще одного святого та мученика на ім’я Уар. Він належав до ранньохристиянських святителів, та служив у єгипетській армії у той час, коли християни піддавалися гонінням. Ув’язнені християни завдяки зусиллям Уара таємно отримували допомогу від нього. Мученик приносив їм ліки та їжу, та одного разу його викрили і примушували зректися християнської віри. Але Уар відмовився це робити, за що був жорстоко замучений.

Благочестива вдова Уара, яку звали Клеопатра — змогла забрати тіло мученика та поховала його на святій землі Палестини. Сьогодні віряни шанують пам’ять Уара як заступника перед Богом для людей, що страждають від голоду та різноманітних хвороб.

3 народні прикмети на 19 жовтня 2023 року

Якщо вдарив мороз - це до відлиги
Якщо вдарив мороз – це до відлиги

З давніх давен наші пращури дивилися 19 жовтня на погоду та за нею передбачали кліматичні умови на найближче майбутнє.

  • якщо на вулиці холодна погода та сипле сніг — весна в наступному році прийде пізно
  • вночі випадає сніг — скоро слід очікувати морозів
  • вдарили морози — за тиждень точно буде відлига

Чого не можна робити 19 жовтня?

В 19-й жовтневий день не можна прати одяг. Пращури вважали, що людину, яка одягне на себе речі, випрані 19-го жовтня, обов’язково спіткає якась біда.

Одяг, який сушився на вулиці — забирали до хати. Також в цей день щільно зачиняли двері та вікна. Вважалося, що у відкрите вікно до оселі може завітати біда.

Що можна зробити 19 жовтня, у день святого Іоїля?

Що можна робити 19-го жовтня?
Що можна робити 19-го жовтня?

На цей день існує повір’я, згідно з яким з конюшні виходив на білий світ Будинковий. Він приставав до коней, заплітав з їхньої гриви коси та змушував тварин добряче нервувати. Тому люди намагалися коників не навантажувати і давали їм відпочинок. А ще 19 жовтня готували смачні пироги та страви з курятини.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?