Православний щоденник на 20 жовтня: день пам’яті великомученика Артемія Антіохійського. Прикмети цього дня

Церковні свята та іменини 20 жовтня 2023 року: день пам'яті Артемія Антіохійського. Історія свята та головні прикмети на сьогодні. Місяць блідий — це до холоду та снігу

Церковний щоденник на 20 жовтня 2023 року — в цей день православні християни України вшановують пам’ять священномученика Артемія Антіохійського, який був воєначальником. Саме сьогодні, в Артемів день — віддають шану військовим, що стоять на варті спокою держави.

Історія свята

Православний каледнра 20 жовтня: Артемів день
Православний календар на 20 жовтня: Артемів день

В народному календарі цей день називають Артемовим днем. Життя Артемія Антіохійського прийшлося на IV сторіччя. Він служив воєводою у імператора Констянтина Великого, а після завершення служби був нагороджений статусом намісника у Єгипті та переїхав туди.
Коли імператора Костянтина у керма влади змінив Юліан Отступник, після чого почалися гоніння на християн. Артемій Антіохійський теж попав в жорна, бо відкрито висловив протест проти безчинств влади. Його впіймали за це, почали катувати та вимагали відмовитися від християнської віри.

Святий Артемій проявив неймовірну стійкість духу, виніс всі знущання над своєю плоттю, але від християнства так і не зрікся. За силу, волю та незламність великомученик був страчений. Його тіло було перевезено до Константинополю, а сьогодні частина його мощів зберігається у Києво-Печерській Лаврі.

День Святого мученика Артемія відзначають 20 жовтня по Новоюліанському календарю. Якщо ж повернутися до старого стилю, то сьогодні у християн прийнято було відзначати день пам’яті Сергія Печерського, та мучеників Сергія та Вакха.

Прикмети на 20 жовтня 2023 року

Прикмети на 20 жовтня 2023 рік
Прикмети на 20 жовтня 2023 рік

Сьогодні можна подивитися на природні явища, та спрогнозувати, як скоро прийдуть морози та справжня зима. Отже:

  • якщо на вулиці тепла погода, то вона залишиться такою до 10 листопада;
  • кури відправились на сідало засвітло – невдовзі слід очікувати мороз;
  • місяць на небі блідий — декілька днів потому піде сніг та вдарять морози;
  • на деревах ще збереглося листя — через місяць точно почнеться зима;
  • ворони та галки хаотично літають у небі — очікуйте мороз.

В народі вважалося, що 20 жовтня не слід влаштовувати сварки з коханими людьми, відзначати весілля або робити пропозицію руки та серця. Не слід у цей день розмірковувати про погане — це може призвести до того, що в ваше життя дійсно прийде щось недобре.
Одна з народних прикмет на 20 жовтня каже, що сьогодні краще не заглядатися на птахів, що пролітають у небі. Вважають, що вони на своїх крилах можуть забрати із собою ваше благополуччя.

Що можна робити 20 жовтня?

Оскільки святий Артемій вважається покровителем військовослужбовців, то в цей день моляться про здоров’я військових та їх повернення додому. Сьогодні можна сходити для молитви у церкву або помолитися вдома. В стародавні часи військовим дарували подарунки та віддавали їм честь.

Господині 20 жовтня по традиції квасили капусту, готували з неї смачні страви. Найбільш популярною з них були пиріжки з капустою. В цей день робили заготовки овочів на зиму. Згідно з народними повір’ями — якщо овочі скласти на зберігання саме в день Артемія, то вони пролежать до самої весни.

Хто святкує Іменіни 20 жовтня?

В 20-й день жовтня Іменіни святкують Артемій, Федір, Ірина, Михайло, Леонід, Павло, Микола, Герман, Іван та Петро.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?