Масштабна індексація пенсій-2024 пройде в новому форматі. Хто з громадян отримає найменшу надбавку?

Пенсійна історія-2024: влада запланувала всеукраїнську індексацію пенсій. Перегляд соціальних виплат пройде одночасно для всіх. Впроваджується система коефіцієнтів

Наступного року влада України планує провести масштабну індексацію пенсійних виплат. За інформацією від міністра соціальної політики Оксани Жолнович — деякі пенсіонери можуть не розраховувати на суттєві надбавки під час індексації 2024 року, адже виплати їм підвищать чисто символічно. За словами міністерки, ті пенсіонери, що набули свого статусу протягом останніх трьох років — отримають мінімальну доплату.

Індексація пенсій у 2024 році пройде по-новому
Індексація пенсій у 2024 році пройде по-новому

Втім, вона наголошує на тому, що найкращим варіантом була б індексація пенсій всім українцям без виключення. Але на цю процедуру треба витратити близько 300 млрд. гривень. В державному бюджеті на 2024 рік на виплату та індексацію пенсій заплановано лише 100 мільярдів гривень. Тому влада вирішила підвищити розмір пенсійних виплат лише 60% українців, а рештці — надати суто символічні надбавки.

Оксана Жолнович наголошує, що головною метою майбутньої індексації є зменшення розриву між тими пенсіонерами, що пішли на заслужений відпочинок давно і тими, хто набув пенсійного статусу нещодавно. Адже сьогодні особи, які вийшли на пенсію давно, мають аналогічний стаж роботи з більш “молодими” пенсіонерами та обіймали таку ж саму посаду, як і вони — отримують соціальні виплати більшого розміру в порівнянні з тими, хто став пенсіонером нещодавно. Саме цю нерівність Міністерство соціальної політики планує найближчим часом викорінити.

Всеукраїнська індексація пенсій запланована в країні на 2024 рік. Цього разу влада проведе процедуру по-іншому. Пенсії всіх громадян буде проіндексовано одночасно, а крім того — планується впровадження системи балів та коефіцієнтів. Завдяки їй громадяни з однаковими умовами виходу на пенсію отримають ідентичні суми соціальних виплат.

Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович
Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович

Нагадаємо, що на поточний момент часу середня пенсія українця складає 5350 гривень, а ось після індексації у 2024 році ця сума зросте до 6 тисяч гривень. Але серед громадян все ж залишаться ті, хто продовжить отримувати таку ж невелику пенсію, як і раніше. Індексація для них буде суто символічною.

Підвищення пенсій у 2024 році торкнеться усіх, але є нюанси
Підвищення пенсій у 2024 році торкнеться усіх

Процес індексації передбачає змінення суми пенсійних виплат до рівня інфляції за період останніх трьох років. Наприклад тим, хто пішов на пенсію у 2000-х роках, виплати буде перераховано з урахуванням цього чиннику. Така ж схема буде використана і для тих, хто став пенсіонерами до 2020 року включно. Але ті, хто набув статусу пенсіонера нещодавно — будуть отримувати виплати у співвідношенні до поточного рівня життя на інфляції. Тобто, такі особи отримають набагато меншу надбавку, аніж “старіші” пенсіонери.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?