Популярний овоч подорожчав: скільки зараз коштує морква? Супермаркети готуються підвищити роздрібні ціни

Восени фермери збільшили відпускну ціну на моркву. Чи значить це, що роздрібна вартість овоча незабаром теж збільшиться? Причини подорожчання моркви та найближчі цінові перспективи

Вартість моркви в українських супермаркетах може зрости вже найближчим часом. Нещодавно фермери різко збільшили відпускну вартість на цей популярний осінній овоч, тому в недалекому майбутньому експерти очікують, що ціни на моркву підвищаться і у роздрібних магазинах та супермаркетах.

Морква в супермаркетах буде дорожчати
Морква в супермаркетах буде дорожчати

Згідно з даними аналітиків, починаючи з 16 жовтня ціна на моркву на ринках України зросла в середньому на 37%. Зараз постачальники продовольчих товарів згодні відвантажувати моркву на роздрібний продаж по ціні 6-10 гривень за 1 кг продукції.

Головна причина подорожчання моркви пов’язана з підвищенням попиту на товар в цьому сегменті. Наразі більшість господарств тимчасово призупинили оптовий продаж моркви високої якості та відправили основний обсяг нового врожаю на зберігання. Це було зроблено з метою утримання продукту до того моменту, поки вартість на моркву не зросте ще більше.

Відпускна вартість моркви була збільшена фермерами в середині осені
Відпускна вартість моркви була збільшена фермерами в середині осені

Зараз представники сільськогосподарського сегменту пропонують на продаж лише надлишки моркви і саме тому обсяг пропозиції цього коренеплоду на ринку дещо скоротився.
На минулому тижні українські супермаркети пропонували покупцям моркву за середньою ціною 8.4 кг (станом на 18 жовтня). Ця вартість практично на 2 гривні нижча, ніж середня вартість моркви у вересні 2023 року. В різних мережах супермаркетів ціна моркви коливалася на рівні 7.4-9.9 кг:

  • Metro: 7.38 кг;
  • Megamarket: 9.9 кг;
  • Auchan: 7.9 кг.

Згідно з офіційною статистикою, вартість всіх основних груп продуктів в Україні за рік зросла в середньому на 5.2%. Найбільше подорожчали яйця. Їх ціна в зрівнянні з минулим роком збільшилася приблизно на 23.9%. Втім, є і такі товарні позиції, вартість яких, навпаки, знизилася. Це стосується, наприклад, овочів, котрі подешевшали відразу на 25.1%.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?