Православний щоденник на 25 жовтня: День пам’яті Монаха Печерського монастиря Мартирія. Прикмети дня

Церковний календар на 25 жовтня 2023 року: християни шанують пам'ять мучеників Анастасія, Маркіяна та Мартирія. В народі — слідкують за заходом сонця та вітром. Жінки – не плачуть.

Православний календар на 25 жовтня має декілька знакових подій. Християни сьогодні шанують пам’ять мученика Анастасія родом із Риму, що був сином сенатора. В дорослому житті Анастасій став лікарем та опікувався бідними та хворими людьми. Його вчителем був римський проповідник Хрисогон. Також хлопець потайки прийняв християнство. Анастасія арештували після того, як за наказом імператора Діоклетіана почалися гоніння та переслідування християн. Хлопця жорстко катували, але він все одно не зрікся своєї віри. За це його приговорили до страти. В 304 році мученика спалили на вогнищі.

Церковні свята та дні пам'яті 25 жовтня
Церковні свята та дні пам’яті 25 жовтня

Також 25 жовтня в церквах згадують двох братів-мучеників, що були нащадками високопосадовців та служили при дворі. Юнаки Маркіян та Мартирій потайки вірили у Христа та проповідували його слово у народі. За це братів звинуватили у зраді і засудили на очах самого імператора.

Втім Мартирій та Маркіян не відмовилися від християнської віри. Погрози їх не злякали. За це імператор наказав жорстоко катувати хлопців. Їх били, протикали руки та ноги цвяхами. Але юнаки не стали зрадниками для свого Господа та щиро молилися про спасіння душ катів. Врешті решт їх кинули в піч, де хлопці померли від болю та опіків. Відбулося катівництво у 290 році. В подальшому християни поховали тіла мучеників. Цікаво, що вогонь майже зовсім не торкнувся їхніх тіл.

25 жовтня: головні прикмети дня

Золотий захід сонця
Золотий захід сонця – до негоди
  • якщо в цей день вітер виє дуже сильно – погода, яка встановилася сьогодні, пробуде такою ж декілька днів;
  • ворони всілися на нижні гілки — незабаром слід очікувати сильних поривів вітру;
  • золотий захід сонця — погода погіршиться.

Що сьогодні краще не робити?

25 жовтня жінки не повинні плакати в подушку. В народі вважали, що пір’я, яким вона набита — дуже схоже на сльози. Красуня після такого ще довго буде нещасною. Працівникам торгівлі сьогодні краще не куштувати хліб. Також слід утриматись від поїздок до інших міст — нічого, окрім проблем вони не принесуть.

Що дозволяється робити в цей день?

В цей день погода тужить дощами
В цей день погода тужить дощами

Сьогодні, 25 жовтня, у наших пращурів існувала традиція — згадувати всіх померлих із сім’ї. Вважалося, що цього дня сама природа оплакує їх, заливаючи землю сильними дощами або засипаючи сніговими наметами.

Хто святкує Іменіни 25 жовтня?

Талісман людей, що народилися в цей день — дорогоцінний камінь рубін. Іменіни сьогодні відзначають Богдан, Іван, Денис, Олександр, Лаврентій, Макар, Кузьма, Микола, Мартин, Тарас, Остап, Домініка.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?