Ціни на продукти харчування-2023: які чинники впливають на них? Надмірний попит збільшує ризик зростання

Зростання цін в супермаркетах цієї осені: буде чи ні? Експерти кажуть, що все під контролем, але форс-мажори все ж можливі. Вартість продовольчих продуктів можуть спровокувати… самі споживачі

Згідно з інформацією від експертів KSE — суттєвого збільшення цін на продовольчі товари восени 2023 року не очікується. Взагалі то рівень вартості продуктів буде залежати від самих споживачів. Адже зростання цін часто відбувається внаслідок надмірного попиту або ажіотажу на ті чи інші групи товарів.

Чого очікувати від цін восени 2023 року?
Чого очікувати від цін восени 2023 року?

Якщо пригадати ситуацію з постійними відключеннями світла минулого року — то тоді збільшився попит на товарні позиції тривалого зберігання. Люди почали масово скуповувати крупи, консерви, сірники та гречку — і це призвело до дефіциту продукції та зросту її вартості.

— Наразі ми бачимо, що гречка коштує на 20% дешевше, ніж в лютому 202 року — зазначає експерт.

Такі показники свідчать лише про те, що ажіотаж — суттєвий критерій, який може впливати на вартість продуктів. Також спеціаліст зазначив, що зараз українське виробництво функціонує стабільно і навіть демонструє тенденції до зросту. Ще минулої осені виробникам вдалося адаптувати свої потужності до роботи в умовах повномасштабної війни. Цього року площа посівів зернових та інших культур виявилася достатньою для того, щоб забезпечити всі потреби українців.

Зараз країна повністю забезпечена товарами власного виробництва і при потребі може навіть їх імпортувати. Тому якщо споживачі не будуть здійснювати штучне підвищення попиту та змітати з полиць магазинів сіль, гречку, м’ясо, крупи та яйця — ринок продовольчих товарів України залишиться стабільним.

Вартість продовольчих товарів восени 2023 року
Вартість продовольчих товарів восени 2023 року

В той же час експерти не виключають, що мережеві супермаркети можуть дещо збільшити ціни на товари, щоб компенсувати свої витрати на електричні генератори. Але на 25%, як в минулому році — вартість продовольчих товарів точно не злетить.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?