Вартість пального в Україні зростала протягом минулого тижня. В чому причина та чого очікувати далі?

Вартість пального йде вгору. В чому причина та чи слід очікувати подальшого подорожчання? Думка економістів, прогнози експертів та повернення акцизів з ПДВ

Протягом третього тижня жовтня ціни на пальне в Україні невпинно росли. Збільшення вартості на бензин та інші види пального спостерігалося майже щодня, а експерти паливного ринку називають серед причин цього — світові тенденції. Але є й інший фактор, який вплинув на зріст вартості пального. І це — акцизи с ПДВ.

Вартість пального росте: в чому причина?
Вартість пального росте: в чому причина?

Нагадаємо, що на початку повномасштабного вторгнення ворог знищив в Україні декілька нафтобаз, і після цього ціни на бензин швидко полізли в гору. В той період уряд ухвалив рішення щодо врегулювання вартості пального. З неї були прибрані ПДВ та акцизи. Завдяки цьому вдалося втримати ціни на рівні 45 гривень за літр палива.

В серпні 2023 року рішення про акцизи було скасоване. Вони були знов додані до загальної вартості пального. ПДВ уряд також повернув і через це ціни на автомобільних заправках знов збільшилися.

Залежність від світових цін на нафтопродукти в Україні існувала ще до військових дій. Але тоді країна мала 2 власних нафтопереробних заводи, на яких переробляли власну та імпортну нафту. Саме вони давали можливість втримувати ціни на пальне від великих стрибків вгору. Зараз, більш ніж через рік після вторгнення росії, нафтові заводи знищено і тому переробка не працює. Зараз паливо до нас завозять напряму з країн-партнерів.

Збільшення цін на паливо залежить від світових тенденцій
Збільшення цін на паливо в Україні залежить від світових тенденцій

Експерти та економісти стверджують, що вартість українського палива в найближчому майбутньому буде залежати від ситуації в Ізраїлі. Адже до початку там бойових дій вже була помітна тенденція до зниження цін на всі види палива (дизель, бензин та автомобільний газ). Якщо ситуація на Близькому Сході найближчим часом стабілізується — є шанс, що тенденція до зменшення цін на паливо буде розвиватися далі.

За словами експертів, вартість пального в Україні буде залежати ще й від внутрішньої ситуації. Якщо повториться минулорічна ситуація з блекаутами — громадянам доведеться знов користуватися генераторами. Збільшення попиту на бензин, необхідний для їх заправки, може спричинити стрибок цін на пальне. Нагадаємо, що минулого року блекаут спричинив зріст вартості палива на 10%.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?