Пенсії у листопаді-2023 року: яких сюрпризів очікувати пенсіонерам від останнього місяця осені?

Пенсійні виплати у листопаді 2023 року. Деяких очікують автоматичні надбавки за віком, а дехто знов отримає мінімальну виплату. Розповідаємо детальніше про головну соціальну допомогу для українців

Листопад 2023 року не принесе українським пенсіонерам суттєвих змін у розмірі соціальних виплат. Але громадяни України, що вже досягли пенсійного віку — зможуть скористатися надбавками. Якими саме — розповімо у цій публікації.

Чи зміниться пенсія у листопаді 2023 року?
Чи зміниться пенсія у листопаді 2023 року?

Станом на жовтень 2023 року розмір мінімальної української пенсії складає 2093 гривні. На такому ж рівні він залишиться і в листопаді. Але деякі категорії пенсіонерів можуть скористатися надбавками, що нараховуються їм згідно з чинним законодавством. Саме за рахунок цих надбавок середній розмір пенсії збільшується до 5311 гривень.

Також в Україні діють автоматичні надбавки, що нараховуються автоматично. Вони розподілені на декілька груп і залежать від віку людини. Найбільша доплата складає 837 гривень. Її можуть отримати пенсіонери віком 80 років або більше, які мешкають самі та не можуть себе забезпечити, а також — не мають рідних працездатного віку, які б могли ними опікуватися. На цю категорію виплат можуть розраховувати люди пенсійного віку, що потребують особливого догляду.

В Україні діють надбавки до пенсійних виплат
В Україні діють надбавки до пенсійних виплат

Трохи менші виплати отримують інші пенсіонери (в залежності від віку):

  • громадяни від 80-ти років: 570 гривень;
  • пенсіонери віком 75-79 років: 456 гривень;
  • громадяни віком 70-74 роки: 300 гривень.

Окрема категорія — це пенсії за інвалідністю. Їх розмір залежить від групи інвалідності та на сьогоднішній день становить:

  • 2300 гривень — для громадян з 1-ю групою інвалідності;
  • 2100 гривень — для непрацюючих осіб з інвалідністю 2 та 3 групи;
  • 2300 гривень — для працюючих осіб з інвалідністю 2 та 3 групи.
Розмір пенсіїї в Україні залежить від віку
Розмір пенсіїї в Україні залежить від віку

До речі, зараз пенсійний фонд України має право урізати виплати пенсіонеру, якщо той не сплачує кредити, штрафи або аліменти. В такому випадку сума пенсійної виплати може скоротитися на 20-50%, а утримані кошти йдуть на оплату боргу чи штрафу. Це питання регулюється статтею № 50 Закону України “Про обов’язкове державне пенсійне страхування”.

Нові статті

Схожі статті

Холостяк, як знають всі: 74-річний Михайло Поплавський не завжди був самотнім – хто були його жінки

Михайло Поплавський завидний холостяк, але так було не завжди - що відомо про бурхливе особисте життя співочого ректора, який двічі був одружений.

Маркетологи від Бога: в Україні продають щасливе ліжко для тих, хто й досі шукає діточок в капусті

Українські продавці виходять на новий рівень і створюють унікальні оголошення. Вони відразу привертають увагу своєю неабиякою креативністю. Наприклад ось це – про чарівне ліжко.

“Повільніше, пане господарю”: вчені розповіли власникам собак, як правильно спілкуватись із песиком

Нещодавно вчені оприлюднили результати дослідження, метою якого було дізнатись особливості комунікації людей та собак. Як же господарю спілкуватись із песиком, щоб він його розумів краще?

Були і зради, і розлучення: заплутана історія кохання Юрія Нікітіна та Горбачової – дали одне одному шанс

Юрій Нікітін і Ольга Горбачова давали одне одному шанс кілька разів та все ж таки любов перемогла і попри тривалу паузу, вони знову зійшлись - як починався їхній роман?