Пенсії у листопаді-2023 року: яких сюрпризів очікувати пенсіонерам від останнього місяця осені?

Пенсійні виплати у листопаді 2023 року. Деяких очікують автоматичні надбавки за віком, а дехто знов отримає мінімальну виплату. Розповідаємо детальніше про головну соціальну допомогу для українців

Листопад 2023 року не принесе українським пенсіонерам суттєвих змін у розмірі соціальних виплат. Але громадяни України, що вже досягли пенсійного віку — зможуть скористатися надбавками. Якими саме — розповімо у цій публікації.

Чи зміниться пенсія у листопаді 2023 року?
Чи зміниться пенсія у листопаді 2023 року?

Станом на жовтень 2023 року розмір мінімальної української пенсії складає 2093 гривні. На такому ж рівні він залишиться і в листопаді. Але деякі категорії пенсіонерів можуть скористатися надбавками, що нараховуються їм згідно з чинним законодавством. Саме за рахунок цих надбавок середній розмір пенсії збільшується до 5311 гривень.

Також в Україні діють автоматичні надбавки, що нараховуються автоматично. Вони розподілені на декілька груп і залежать від віку людини. Найбільша доплата складає 837 гривень. Її можуть отримати пенсіонери віком 80 років або більше, які мешкають самі та не можуть себе забезпечити, а також — не мають рідних працездатного віку, які б могли ними опікуватися. На цю категорію виплат можуть розраховувати люди пенсійного віку, що потребують особливого догляду.

В Україні діють надбавки до пенсійних виплат
В Україні діють надбавки до пенсійних виплат

Трохи менші виплати отримують інші пенсіонери (в залежності від віку):

  • громадяни від 80-ти років: 570 гривень;
  • пенсіонери віком 75-79 років: 456 гривень;
  • громадяни віком 70-74 роки: 300 гривень.

Окрема категорія — це пенсії за інвалідністю. Їх розмір залежить від групи інвалідності та на сьогоднішній день становить:

  • 2300 гривень — для громадян з 1-ю групою інвалідності;
  • 2100 гривень — для непрацюючих осіб з інвалідністю 2 та 3 групи;
  • 2300 гривень — для працюючих осіб з інвалідністю 2 та 3 групи.
Розмір пенсіїї в Україні залежить від віку
Розмір пенсіїї в Україні залежить від віку

До речі, зараз пенсійний фонд України має право урізати виплати пенсіонеру, якщо той не сплачує кредити, штрафи або аліменти. В такому випадку сума пенсійної виплати може скоротитися на 20-50%, а утримані кошти йдуть на оплату боргу чи штрафу. Це питання регулюється статтею № 50 Закону України “Про обов’язкове державне пенсійне страхування”.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?