Православний щоденник на 26 жовтня 2023 року: День пам’яті Димитрія Солунського. Іменини та прикмети

Церковний календар на 26 жовтня 2023 року: сьогодні християни моляться Димитрію Солунському та просять в нього терпіння та сил для подолання життєвих труднощів

26 жовтня — четвер. Сьогодні віряни православної церкви вшановують пам’ять священомученика Димитрія Солунського, а також його слуги — мученика Луппа. До Нового Року залишається 66 днів.

Димитрій Солунський був справжнім християнином та великомучеником, що жив на межі 3 та 4 століття. Димитрій народився в родині римського проконсула у Салоніках (територія сучасної Греції). З ранніх років хлопець показав себе як відважний воїн. Християнство Солунський проповідував з дитинства, хоча імператор Галерій заборонив це робити та влаштовував гоніння на усіх християн.

Православні свята 26 жовтня
Православні свята 26 жовтня: день пам’яті Димитрія Солунського

Димитрій Солунський був проповідником Євангелія та завжди допомагав іншим представникам православної християнської церкви. За це його й арештували, катували та проколювали списами. Потім його мощі виділяли цілюще миро. В сучасних українських церквах Димитрія Солунського вважають покровителем військових та лицарів.

Також 26 жовтня відзначають день пам’яті мученика Луппа. Він служив у Димитрія Мироточця та бачив смерть свого господаря. Йому вдалося зберегти одяг, каблучку та кров Солунського, що мали цілющу силу. Лупп активно проповідував християнство, а ще — знищував язичницьких ідолів. За це імператор Максиміан Галерій наказав знищити іновірця.

Прикмети цього дня

Відлига цього дня - до ранньої весни
Відлига цього дня – до ранньої весни
  • вважається, що мороз і сніг 26 жовтня — до пізньої та прохолодної весни;
  • якщо земля замерзла та дмухає холодний вітер — сніг піде ще не скоро;
  • відлига в цей день говорить про м’яку зиму та дуже ранню весну.

Хто святкує Іменини?

Іменини 26 жовтня відзначають Антон, Василь, Марк, Афанасій та Дмитро

Чого сьогодні краще не робити?

Сьогодні забороняється прибирати в домі, бо можете вимести з будинку все гарне та добре. Також не бажано брати у руки гострі предмети. Вважалося, що вони можуть вкоротити долю людини. В давні часи 26 жовтня намагалися уникати веселощів та розваг, щоб потім не плакати.

Що дозволяється робити в цей день?

В день Димитрія Солунського бажано ходити до храму та молитися перед іконою цього святого. Просіть в нього захисту для військових, очищення від гріховних думок, терпіння. У давнину молоді дівчата намагалися цього дня погладити собаку на вулиці, бо це нібито допомагало знайти гарного нареченого.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?