Хелловін в 2023: дата, традиції і як святкувати. Найцікавіші факти про походження свята

День Всіх Святих – Хелловін у світі святкуватимуть 31 жовтня. Господарі прикрашають будинки, купують цукерки для частування малюків, а ті готують маски та костюми

Традиційно Хелловін святкують в Америці та Західній Європі. Наслідуючи звичаї, люди одягаються в маски та костюми нечистої сили або містичних персонажів. Ходять по хатах, випрошуючи солодощі та жартома погрожують господареві, якщо нічого не отримають.

Традиції і як святкувати Хелловін
Традиції і як святкувати Хелловін 31 жовтня

Як же виникло це свято?

Є гарна легенда про пияку Джека, якому вдалося хитрістю обдурити самого Чорта. Джек попросив його дістати яблук з дерева, а потім, мовляв, можна вже й душу його забрати. Чорт погодився і видерся на яблуню. Хитрий чолов’яга швидко накреслив на стовбурі хрест і нечистий опинився в пастці. Пообіцявши Джеку, що він ніколи не забере його в пекло, опинився на волі.

Розсердившись на розумну людину, кинув у нього розпеченим вугіллям з пекла. Замерзлий Джек підібрав його і помістив у ріпу. Прогулявши все життя, до раю хитрюга теж не потрапив. Так і блукає досі його неприкаяна душа між світами. А головний атрибут Хеллоуїна – гарбуз зі свічкою всередині називається світильник Джека.

Але це лише легенда, насправді це традиція давніх кельтів. Вони відзначали зміну сезону та ніч, коли можна було зустрітися з духами померлих предків. Кельти, щоб не стати здобиччю тіні мертвих, у своїх будинках гасили вогні. Підношення духам виставлялися на вулиці. А самі жителі виходили надвір і збиралися біля вогнищ. Одягалися в звірині шкури і голови, щоб відлякати привиди своїм жахливим виглядом.

Хелловін у наші дні

Це свято й до тепер дуже популярне. Під час Хеллоуїна прикрашають будинок різними атрибутами, головну роль відіграє ліхтар із гарбуза у вигляді голови. Також традиційно діти перевдягаються у страшні чи яскраві костюми та ходять по сусідах самі чи з батьками, випрошуючи солодощі. Задають жартівливі запитання: «Солодкість чи гидота?» або «Гаманець чи життя?». На які господар відповідає: «Дякую, беру і те, й інше!». І щедро обдаровує дітлахів цукерками та пряниками.

 

Нові статті

Схожі статті

Стала другою матірʼю: чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков показав сина, якого вона виховувала, як рідного

Чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков, з яким вона прожила в законному шлюбі 10 років, до самої своєї смерті – має сина від першого шлюбу. Він розповів, як Руслана ставилась до хлопця.

Не холостяк, як думають всі: 50-річний Олексій Суханов розповів, хто є його обраницею і чим вона займається

Ведучий Олексій Суханов був одружений, але розлучився понад 8 років тому, незважаючи на це чоловік вже знайшов нову обраницю - хто вона така та як виглядає?

“Мої діти вдома”: Марічка Падалко не стримала емоцій від зустрічі з молодшою донькою, яку не бачила 1.5 роки

Телеведуча Марічка Падалко поділилась у соцмережах емоціями з приводу повернення додому молодшої доньки Катрусі. Дівчина не була вдома 1.5 роки і за цей час встигла наздогнати зіркову маму у зрості.

Закуска на всі випадки життя: як приготувати кабачки по-корейськи – розлетиться за 10 хвилин з вашого столу

Нереально смачна закуска на будь-яку пору року з простих інгредієнтів - ви будете в захваті: як приготувати кабачки по-корейськи. Покроковий рецепт.