Православний щоденник 27 жовтня: день Преподобного Нестора Літописця Печерського. Історія свята та прикмети

Православний календар на 27 жовтня 2023 року: віряни православної церкви сьогодні згадують Нестора Літописця Печерського. Олександри та Єлизавети святкують іменини

27 жовтня — останній день тижня, коли віряни української православної церкви відзначають день Преподобного Нестора Літописця Печерського. До Нового, 2024 року, залишається 65 днів.

27 жовтня: День Преподобного Нестора Літописця
27 жовтня: День Преподобного Нестора Літописця

Преподобний Нестор Літописець працював письменником, що викладав богословські дисципліни. Також Нестор був ченцем у Києво-Печерському монастирі наприкінці XI – початку XII століття. В 17-річному віці він вирішив стати ченцем, а постриг прийняв в обителі Печерській.  Вчителями та наставниками у справі засвоєння благочестивого життя для Нестора стали святителі Феодосій та Антоній. Пізніше він працював дияконом.

Помер Нестор Літописець в 1114 році. За своє життя він встиг написати “Повість минулих літ”, яка в подальшому стала дуже відомою. В основу твору Нестор поклав різноманітні стародавні джерела та народні оповідання.

Іменини цього дня

Іменини у 27-й день жовтня 2023 року відзначають Капітоліна, Єлизавета, Андрій, Марк, Нестор, Олександр, Агрипін, Еротіїда.

Чого краще не робити 27 жовтня?

Іній на деревах  - до сильного морозу
Іній на деревах – до сильного морозу

Сьогодні, 27 жовтня, краще не сваритися з людьми. Вважається, що всі, хто сьогодні лаються — будуть гніватися до самого Різдва.
Не слід в цей день зловживати алкогольними напоями. Також не варто ходити в гості, тому що ви зможете винести щастя із власного будинку.

Народні прикмети та традиції на 27 жовтня

Якщо гусак плаває у воді дуже довго - найближчим часом зимових холодів очікувати не варто
Якщо гусак плаває у воді дуже довго – найближчим часом зимових холодів очікувати не варто

Наші пращури 27 жовтня вірили, що сильний туман вранці вказує на скору відлигу.

  • Згідно народних прикмет, якщо 27 жовтня та декілька днів перед ним дмухає сильний вітер в один і той же бік, то найближчим часом будуть сильні опади;
  • Іній на деревах — до сильного морозу;
  • Якщо сніг падає на сиру землю — весна буде ранньою і принесе багато розквітлих пролісків;
  • Гусак довго плаває по воді – зимові холоди прийдуть ще нескоро.

Саме з 27 жовтня нашими предками відкривався так званий санний шлях.  Це було пов’язано з тим, що наприкінці жовтня іноді вже випадав досить густий сніг і на дорогу можна було виїжджати тільки на санях.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?