Хелловін в 2023: про походження та традиції свята. Розкажемо всі секрети ворожіння на ніч Всіх Святих

Святкувати чи ні Хелловін українцям? Думки людей розділилися. Спори на цю тему відбуваються кожен рік

Одним подобаються звичаї цього свята і вони вважають його веселою даниною старовині, інші категорично проти, вважаючи, що шанувати нечисть не припустимо.

Звідки він з’явився?

В давнину кельтські племена святкували Новий рік в останній день жовтня і вірили, що в ніч з 31 жовтня на 1 листопада кордон між світом живих та мертвих зникає. А щоб обдурити злих духів і не потрапити їм на очі, люди вбиралися в жахливі костюми. Потім збиралися біля вогнищ зі своїми жерцями-друїдами, залишали духам підношення. Коло будинків запалювали ліхтарики вогнем від священного багаття, а щоб вони не згасали від вітру, їх розміщували усередині гарбуза. Його прозвали світильником Джека.

Світильник Джека готовий відгонити нечисту силу
Світильник Джека готовий відгонити нечисту силу

Зараз замість звірячих шкір на Хелловін принято одягати костюми, деякі такі страшні на вигляд, що здаються жахливішими за саму нечисть. А деякі нагадують нам героїв мультиків та казок.

Але є слов’янське свято дуже схоже на Хелловін: на Святки ми колядуємо — стукаємо у двері до незнайомців та просимо частування. За повір’ями в час між Різдвом та Хрещенням наш світ залишається без захисту від нечисті та люди можуть ворожити. Так що чи дуже ми різні?

Хелловін – не тільки привід прикрасити будинок гарбузами та піти на костюмовану вечірку, але і найкращий час для ворожіння.

Готуємось до ворожіння в ніч на Хеловін
Готуємось до ворожіння в ніч на Хелловін

Ворожіння на Хелловін бувають:

  • На горіхах

В ніч Хелловіну ворожіння треба провести біля святкового вогнища. Нам знадобляться два горіхи або каштани: дамо одному ім’я коханого, другому своє ім’я. Стаєте подалі від вогнища і кидаєте горіхи, щоб перелетіли через вогонь. Якщо розлетілися у різні боки чи згоріли, то пара не буде разом, а якщо цілі та лежать поруч, то жде їх весілля.

  • На яблуках

Для ворожіння необхідно взяти велике яблуко та очистити шкірку так, щоб вона була як можна довшою. Тоді перекинути її через плече. Вона впаде і стане схожа на якусь літеру, так  дівчина дізнається першу літеру імені майбутнього чоловіка.

  • На солоній їжі

Якщо хочете побачити уві сні майбутнього чоловіка – поїжте на ніч солоного оселедця. Кажуть, що наречений обов’язково  уві сні присниться і дасть вам води.

  • На воді

Приготуймо три чашки: в одній – чиста вода, в другій – солона, а третя – порожня. Потім обираємо одну з них, зав’язавши очі. Якщо обрали порожню чашку – заміжжя цього року не буде. Солона вода – сльози в подружньому житті, а чашка, де налита чиста вода віщує швидке заміжжя і щастя.

 

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?