Блакитне паливо за ціною золота: вартість автогазу на АЗС досягла відмітки в 27 гривень і продовжує зростати

На тижні, що минає, спостерігався стрибок цін на блакитне паливо для авто до 27 гривень. Останній раз такий рівень цін спостерігався на початку року, у січні. Чого очікувати далі? Розповідаємо

Протягом цього тижня вартість автогазу на заправках зростала. Середня роздрібна ціна на блакитне паливо в Україні підвищилася приблизно на 19 копійок та склала 27.11 гривень за 1 літр. Згідно з моніторинговою інформацією від Консалтингової групи “А-95”, останній раз такий максимум цін спостерігався 9 місяців тому, у січні 2023 року.

Вартість автогазу росте: в чому причина?
Вартість автогазу росте: в чому причина?

Наприклад на заправках “OKKO” та “WOG” ціни на авто паливо станом на 25 жовтня складали 27.99 та 27.98 гривень відповідно. Трохи дешевше вартість автогазу у мережі АЗС “Укранафта”: 26,40 гривень за літр блакитного палива. Тут здорожчання відбулося всього лише на півгривні.

Чому зростають ціни на автогаз?

Згідно інформації, що надав експерт консалтингової компанії “А-95”, здорожчання автогазу в Україні обумовлене, в першу чергу, великими заторами на кордоні. І все — через навалу агропромислового експорту, який наразі є приорітетним. Результаті один паливовоз може очікувати на перетин кордону близько 2-х тижнів. Також експерт зазначив, що через відсутність великих запасів скрапленого газу в країні порушення стабільності його імпорту відразу призводить до подорожчання.

Ціни на автогаз в Україні збільшуються через порушення ритмів імпорту
Ціни на автогаз в Україні збільшуються через порушення ритмів імпорту

Другий фактор, який впливає на вартість блакитного палива на українському ринку, пов’язаний із активною боротьбою ринку проти російського автопалива. Державна митниця з 17 жовтня почала більш детально перевіряти походження нафтопродуктів. Експерт консалтингової компанії зазначає, що деякі постачальники з країн Балтії та Польщі не змогли надати необхідні документи на свою продукцію. Крім того, з потоку випала і частина надійних постачальників блакитного палива. Головна причина — зміна формату оформлення документів та нестача практики такого оформлення у деяких американських та європейських партнерів.

Загалом, вартість автогазу за цей тиждень зросла на 2.2 гривні за тиждень. Середня роздрібна вартість блакитного палива підвищилася на 60 копійок.

Експерт додає, що ажіотаж на ринку автогазу може ще спровокувати невелике підвищення вартості палива. Але є й хороші новини. Оператори АЗС за 5-10 днів повинні звикнути до нових умов, сформованих державною митницею. Тоді і газу на заправках стане більше, і вартість його — стабілізується.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?