Історія кулькової ручки: коли з’явилася та хто винайшов. Пʼять і ще один факт про винахід канцелярії

Кулькова ручка є практично у всіх. Ми використовуємо її не задумуючись, який вона пройшла шлях, щоб потрапити до наших рук. У нас є ПК і ноутбуки для набору тексту, але що буде, якщо ручка зникне

Хто і коли винайшов кулькову ручку

Першу кулькову ручку спроектував робітник банку Джон Лауд в 1888 році в США. Йому в роботі було потрібно маркувати ящики та коробки, от він і винайшов маркер, який писав товстою лінію по грубих поверхнях. Але це була ненадійна конструкція – чорнило весь час витікало, а кульки, що підтримували чорнило, висипалися.

Джон Лауд - творець першої кулькової ручки
Джон Лауд – творець першої кулькової ручки

Далі руку до винаходу приклав дуже відомий Джордж Паркер, засновник однойменної корпорації. Винахідник вдосконалив та запатентував у 1904 році пір’яну кулькову ручку.

Понад півстоліття різні винахідники намагалися перевершити ручку Лауда, але їм це не вдавалося. Лауд суворо зберігав формулу свого чорнила, бо воно було поза конкуренцією. В нього були недоліки: взимку замерзало, а влітку розріджувалося і витікало, але на той час кращого не було.

Аж у 1938 році брати Біро родом з Угорщини, винайшли першу ручку для листа, яка насправді добре писала, чорнило надійно утримувалося в середині не протікаючи. Їх винахід – пружний поршень, що завдяки капілярному ефекту, подавав чорнило на кульку. Ласло Біро був журналістом, а його рідний брат Георг – талановитим хіміком. Він і винайшов більш в’язкі чорнила – густу пасту на основі гліцерину з додаванням пігментів потрібних кольорів. Брати запатентували у Британії цей винахід та налагодили перше виробництво кулькових ручок.

Чорнильні ручки долго ставили клякси та бруднили руки
Чорнильні ручки долго ставили ляпки та бруднили руки

А в цей час у 1943 році в США теж саме зробив і їхній конкурент Мілтон Рейнолдс. Між Ласло Біро та Мілтоном Рейнолдсом розгорнулася запекла війна патентів. В американській версії чорнило подавалися на кульку самопливом, під дією сили тяжіння – це дозволило обійтися без пружного поршня.

Пізніше француз Марсель Бік купив ліцензію Біро та вдосконалив конструкцію. Саме Бік придумав відокремити корпус від стрижня та створив мініатюрну кульку діаметром 1 мм методом надточної обробки з твердого металу. Це набагато покращило якість ручок: кулька міцно трималася, чорнило на папір наносилося рівно тонкою лінією та не просочувалося крізь нього. Його ручки з’явилися у продажу вже у 1950 року, а через три роки вона стала доступною для широкого загалу, бо коштувала всього 23 центи. Такими ручками ми користуємося і донині!

Цікаві факти:

  1. Платинова Montegrappa вартістю мільйон євро – це найдорожча ручка у світі.

2. У початкових класах деяких радянських шкіл писали чорнильними ручками до 80-х.

3. Щомиті у світі продається близько 125 кулькових ручок.

4. Американець Пол Фішер спеціально для потреб астронавтів винайшов ручку, що пише в невагомості.

5. Якісною кульковою ручкою ви зможете написати понад 50 тисяч слів

6. У ручках Cristal Pen одного стрижня вистачає для того, щоб накреслити лінію завдовжки понад два кілометри!

Масове виробництво кулькових ручок у світі обчислюється мільярдами штук на рік. І які б нові надрозумні гаджети не з’являлися, навряд чи людство скоро відмовиться від кулькових ручок!

Нові статті

Схожі статті

Стала другою матірʼю: чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков показав сина, якого вона виховувала, як рідного

Чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков, з яким вона прожила в законному шлюбі 10 років, до самої своєї смерті – має сина від першого шлюбу. Він розповів, як Руслана ставилась до хлопця.

Не холостяк, як думають всі: 50-річний Олексій Суханов розповів, хто є його обраницею і чим вона займається

Ведучий Олексій Суханов був одружений, але розлучився понад 8 років тому, незважаючи на це чоловік вже знайшов нову обраницю - хто вона така та як виглядає?

“Мої діти вдома”: Марічка Падалко не стримала емоцій від зустрічі з молодшою донькою, яку не бачила 1.5 роки

Телеведуча Марічка Падалко поділилась у соцмережах емоціями з приводу повернення додому молодшої доньки Катрусі. Дівчина не була вдома 1.5 роки і за цей час встигла наздогнати зіркову маму у зрості.

Закуска на всі випадки життя: як приготувати кабачки по-корейськи – розлетиться за 10 хвилин з вашого столу

Нереально смачна закуска на будь-яку пору року з простих інгредієнтів - ви будете в захваті: як приготувати кабачки по-корейськи. Покроковий рецепт.