В Нафтогазі прокоментували нові тарифи на газ: ціни мають бути ринковими. Коли і чого чекати?

Голова правління "Нафтогазу" Олексій Чернишов заявив про необхідність переходу до ринкових тарифів в енергетиці. Але після зими. Опалювальний сезон 2023-2024 пройде зі старими цінами. А що далі?

Тиждень, що минає, відзначився черговим підвищенням цін. Зросла вартість блакитного палива на заправках, підвищилися ціни на картоплю та моркву. Але є й добрі новини. Газ для побутових споживачів дорожчати не буде. Опалювальний сезон 2023-2024 українці пройдуть зі старими цінами на блакитне паливо. Але вже наступною весною все може змінитися.

Голова правління Нафтогазу Олесій Чернишов каже, що підвищення тарифів на газ до кінця зими не буде
Голова правління Нафтогазу Олесій Чернишов каже, що підвищення тарифів на газ до кінця зими не буде

Голова правління НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов вважає, що на енергетичному ринку потрібно якомога швидше переходити до ринкових тарифів. В той же час у своєму інтерв’ю українському видавництву Чернишов зауважив, що такий перехід відбудеться скоріш за все наступною весною:

— Цю зиму ми ще маємо пройти за умов регульованих тарифів — наголосив він.

Олексій Чернишов вважає, що зараз поки передчасно говорити про підвищення тарифів на енергоносії та перехід до ринкової вартості блакитного палива. Адже у період соціально-економічної нестабільності держава має стояти на захисті усіх міст та населення. Тому ціна блакитного палива цією зимою залишиться на тому ж рівні и складатиме 7.96 гривень/куб. для побутових споживачів, та 7.42 гривні – для підприємств Теплокомуненерго.

— За умовної стабілізації соціально-економічного життя ми маємо провести цю реформу негайно — наголошує голова правління “Нафтогазу”.

Він також зазначив, що зараз перейматися питанням підвищення тарифів на газ не варто, але якщо говорити про розвиток енергосистеми України та її модернізацію – то питання стосовно впровадження ринкових механізмів є важливим і його потрібно вирішувати швидко.

Вартість газу для побутових споживачів та підприємств залишиться незмінною: 7.96 та 7.42 гривні за кубометр палива
Вартість газу для побутових споживачів та підприємств залишиться незмінною: 7.96 та 7.42 гривні за кубометр палива

Мораторій на підвищення тарифів на гарчу воду, опалення та газ під час війни уряд України наклав ще у 2022 році. Згідно з законопроектом, цей мораторій повинен діяти і на протязі 6 місяців після завершення військових дій. Також слід зауважити, що холодної води та електрики він не торкається. Тому з 1 червня 2023 року українці платять за спожиту електроенергію за новими тарифами: 2.64 гривні за 1 кВт/год спожитої електрики.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?