Яке церковне свято 2 листопада за новим календарем: чого краще не робити, аби уникнути безгрошів’я?

2 листопада в православному календарі — день святих Пигасія, Акиндіна, Анемподиста. Яким народним прикметам вірити цього дня та чого краще не робити, аби не втратити гроші? Розповідаємо

2 листопада в церковному календарі за новим стилем відзначають день пам’яті святителів Акиндіна, Анемподиста, Пигасія і ще 7-ми тисяч мучеників, що прийняли мученицьку смерть за свою віру в Христа.

Життя Акиндіна, Анемподиста, Пигасія прийшлося на IV століття, та Вони працювали при дворі царя Сапора Другого в Персії. В той час християни піддавалися гонінням, тому на царевих придворних було зроблено донос. Всіх їх викликали до суду, де вони визнали, що і насправді вірять у Христа. Тоді за царевим наказом їх було засуджено до тортур.

2 листопада день святих Акиндіна і Пигасія
2 листопада – день святих Акиндіна і Пигасія

Як свідчать перекази, цар в той час почав робити богохульні речі, а один з мучеників, який не бажав це чути, вигукнув: “Нехай будуть безмовні твої вуста!”. Відразу після цього цар став німим та дуже через це розлютився. Він зірвав з себе мантію, рвав на голові волосся, але вдіяти так нічого і не зміг. Річ до нього так і не повернулася. Тоді святий Акиндін вирішив пожаліти грішника та позбавив його від німоти за допомогою імені Господнього. Але ж цар вирішив, що його просто зачаклували і видав наказ про продовження тортур вогнем. Але й на цей раз його дії не мали успіху, бо пустився сильний дощ та вогонь той загасив. Народ, серед якого, до речі, була й матуся царя — повірив у Христа. Святі мученики закликали тих, хто повірив в Христа — похреститися під благодатним дощем, що врятував їх від смерті. Цар після цього оголосив про страту всіх нескорених мучеників, але дозволив все ж їх поховати. Разом з нескореними святими було страчено ще 7 тисяч православних, які вірили у Христа та прославляли його. Свою матір цар також стратив своїм наказом.

Прикмети цього дня

Снігурі кричать 2 листопада - скоро прийдуть морози
Снігурі кричать 2 листопада – скоро прийдуть морози

Згідно з народним календарем, 2 листопада потрібно дивитись на природні явища, щоб зрозуміти — яку погоду чекати найближчими днями, та які врожаї будуть наступного року.

  • якщо сьогодні суха земля вкрилася снігом — невдовзі настане тепло;
  • іній з’явився на деревах — наступного року зернові не вродять;
  • якщо галки голосно репетують — погода найближчим часом покращиться;
  • модрина скинула голки — незабаром випаде сніг;
  • про швидкий снігопад віщують хмари, що пливуть проти вітру;
  • небо затягнуло хмарами — це до відлиги;
  • снігурі кричать — морози прийдуть швидко;
  • на дорогах встановилось бездоріжжя — на початку грудня буде тепло.
Небо затягнуло хмарами - буде відлига
Небо 2 листопада затягнуло хмарами – буде відлига

В цей день, 2 листопада, наші предки молилися про міцний сон своїх дітей. День був присвячений вогню, а також існувала традиція розтоплювати піч у будинку та грітися біля неї всією родиною. З 2 листопада вечори були дуже довгими і щоб скороти час – родичі розповідали одне одному цікаві історії.

Іменини та традиції дня

2 листопада Іменини відзначають Доменика, Костянтин, Леопольд, Альберт, Маркіян.
Люди, які народились сьогодні, мають свій талісман — олівін. Мінеральний камінчик зеленого кольору в давнину вважався особливим амулетом, який оберігав від нещасть та бід. Вважалося, що олівін звикає до свого господаря та розколюється відразу після потрапляння в чужі руки.

Чого не можна робити 2 листопада?

Сьогодні, 2 листопада, не слід відправлятись у далеку дорогу. Краще присвятити цей день рідним та близьким людям. Також не варто зустрічатись із своїми недругами, бо це може призвести до конфлікту.
Щоб життя було легким – сьогодні не можна сваритися та вживати алкогольні напої. А ще наші предки вірили, що в цей день не варто лінуватися або відмовляти комусь у допомозі — бо це призведе до безгрошів’я.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?